Trending: HusmorstipsStädknepÅterbrukHuskurer

Veterinären förklarar: Det här betyder det när katten jamar

22 aug, 2015 
Gunilla Hedenby
Kvinna med sin katt.
Vad vill katten när den jamar? Är det något fel? Vad ska jag göra för att hjälpa min katt?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Katten Bonus simmade sig i form – se bildernaBrand logo
Se också: Katten Bonus simmade sig i form – se bilderna

Många kattägare blir frustrerade när deras katt håller dem vakna om nätterna, väcker dem tidigt på morgonen eller jamar hela dagen. Orsakerna till jamandet kan vara flera. Agrias veterinär Lena Bjurström bjuder på fem tips om hur du kan hjälpa en pratsugen katt.

Det här kan det betyda när katten jamar

1. Undersök om katten är fysiskt skadad eller sjukdom. Om din katt ändrar beteende är det viktigt att undersöka om den är frisk och kry eftersom problemet kan grunda sig i en fysisk åkomma. En katt som uppför sig onormalt bör alltid undersökas av en veterinär innan du börjar ändra på andra saker i kattens miljö. En äldre katt som jamar kan exempelvis ha sköldkörtelproblem eller ha drabbats av demens.

Annons

2. Känner katten sig otrygg och osäker? Gemensamt för många katter som jamar på natten, är att de känner sig utsatta och övergivna. Ett tips kan vara att begränsa kattens rörelsefrihet från vissa områden i hemmet eller att låta den sova i sovrummet där den kan känna sig trygg och säker.

3. Är katten döv? En annan fysisk orsak till kattens jamande kan vara att den är på väg att förlora hörseln. Döva katter saknar ofta en känsla av hur högt det låter. En katt som blir gradvis döv, kan klara sig bra i de välbekanta omgivningar i ett hem. Det är dock viktigt att du får kattens hörsel kontrollerad hos veterinären eftersom hörselnedsättningen kan orsakas av inflammation.

4. Svallar hormonerna? Jamandet kan också bero på hormoner. En katt som löper är ofta tillgiven, kontaktsökande och mycket pratsam. Medan en hane som jamar mycket kan ha svallande hormoner i kroppen. Om inte katten ska användas i avel är kastrering eller sterilisering ett sätt att komma till rätta med problemet.

Annons

5. Är katten uttråkad eller tigger den? Vissa kattägare upplever att deras katt jamar intensivt som om den vore skadad, men det kan också vara ett sätt för den att få uppmärksamhet om den är uttråkad. Detta kan ofta vara förklaringen till varför särskilt innekatter vandrar runt med hjärtskärande stönanden till synes utan anledning. Om katten är uttråkad, aktivera den med lekar och se till att ditt hem är kul för en katt, till exempel med klättring och högt hängande hyllor. Om katten jamar för att tigga mat kan det minska problemet om du provar att ignorera den under en period.

Annons