Trending: HusmorstipsStädknepÅterbrukHuskurer

Det här ska du tänka på när du anlitar hantverkare

20 sep, 2018 
Louise Andersson
En målare håller i en röd stege och en färgtråg
Är du som många andra vilse i renoveringsdjungeln? Att hitta rätt företag och hantverkare till en rimlig peng är lättare sagt än gjort. Och inte ens när det är gjort är du garanterad ett snabbt och smidigt utförande. Bocka av dessa fem punkter och ta dig ett steg närmre renoveringsdrömmen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Är du också vilse i renoveringsdjungeln?Borta kan vara bra och hemma kan vara bäst. Men känner du kanske att du hade kunnat få det ännu lite bättre? Renoveringsdrömmar genomsyrar de flesta hem någon gång under boendetiden, men verkligheten av den kan bli utdragen. Här är några tips på hur du effektiviserar din överenskommelse med hantverkarna och en guide genom renoveringskaoset.

En kvinna tittar på några papper genom ett förstoringsglas.
Bli din egen detektiv.

1. Kolla upp företaget

Sök upp företaget på nätet via sajter som exempelvis Bolagsverket.se eller Allabolag.se och få en översikt av bolagets årliga och totala omsättning. Gå in på Skatteverket.se och kontrollera att företaget är registrerat för F-skatt. Vill du se om företaget har skulder kan du se det antingen genom Skatteverket eller hos Kronofogden.

Annons

Vill du vara extra säker på deras kompetens så be om behörighetsintyg.

Svenska sedlar som sticker upp ur en svart läderplånbok.
Kom överens om en prisbild tidigt.

2. Be om en prisbild

Lämna förfrågan om estimerad offert för arbetet hos flera olika hantverkare och jämför och ställ dem mot varandra. Fråga även vad som ingår i offerten och vilka kostnader som kan tillkomma för exempelvis material. Bestäm om priset ska vara fast eller rörligt och i så fall vilket pristak som bör sättas. Se till att moms ingår i det överenskomna priset.

Annons
Pingviner vilse ute i snön
Se vitt och anlita lagligt!

3. Anlita vitt och lagligt

Och på tal om moms, se till att anlita hantverkare vitt och håll dig på den lagliga sidan. Ha aspekter som arbetsskador, grova missar och uteblivet rotavdrag i åtanke. Även din hemförsäkring kan påverkas vid svartjobb.

En kvinna skriver på ett kontrakt
Se till att skriva kontrakt!

4. Skriv kontrakt

Se till att få ett skriftligt avtal på er överenskommelse för att undvika eventuella feltolkningar. Specificera då hur ni tänker hantera oplanerat extraarbete och kostnader. Ta reda på vilken garanti hantverkaren kan lämna och formulera kontraktet på exempelvis Omboende.se. Glöm inte att du som beställare alltid har tre års reklamationsrätt.

Annons
En målare håller i en röd stege och en färgtråg
Betala först när jobbet är klart.

5. Jobbet först, betalningen sen

Vid inga omständigheter ska du betala totalbeloppet i förskott. Gör du det riskerar du att få skjuta in ytterligare om komplikationer uppstår. Tumregeln eventuellt pristillägg är max 15 procent.

Vid eventuell tvist kan du anmäla ärendet till Allmänna reklamationsnämnden och kontakta Konsumentverkets upplysningstjänst ”Hallå konsument”.

Källa: Hem & Hyra

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons