Dolda funktionerna hos föremålen i din vardag – som du inte visste fanns

Foto: Shutterstock/TT, Privat

Kastrull, datorladdare, hänglås, tangentbord.
Många av oss använder dessa föremål varje dag, men missar att nyttja dess fulla potential.
Här är sakerna i din vardag som har dolda funktioner du inte visste om!

Efter reklamen: Se också: Så rengör du en bränd kastrull – 6 enkla tips

Slå på ljud

Hålet i kastrullhandtaget

Foto: Privat

Många använder hålet på handtagen på kastruller och stekpannor till att hänga upp den, och visst, det kan man göra. Men hålen går också att fästa slevar och köksredskap i medan man lagar mat, så de inte ska kladda ner resten av köket.

Måttbandets kant

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Många måttband idag är gjorda i tunn stål, och kommer med en lite apparat som gör det lätt att dels rulla ihop måttbandet igen, men också att låsa fast det på en viss längd. Den typen av måttband har ofta en liten hake som man kan fästa på kanter. På haken finns det också ett litet hål, som gör att man kan hänga det på exempelvis spikar för att ta mått, utan att behöva ta till hjälp.

Tangentbordets markeringar

Foto: Sören Andersson/TT

Har du funderat på hur du kan skriva så enkelt på tangentbordet utan att behöva kolla? Tack vare de små upphöjda markeringarna på bokstäverna F och J, som kan fungera som en utgångspunkt, så hittar fingrarna till de andra tangenterna bara med muskelminne.

Rulltrappornas borstar

Foto: Shutterstock/TT

Det är många som använder borstarna längst ut på rulltrappornas kanter till att borsta av skorna, men faktum är att de är satta där av säkerhetsskäl. En av de största riskfaktorerna med rulltrappor är att folk fastnar med skosnören och kläder när de står för nära kanterna. Nylonborstarna gör en medveten om att man står för nära, och räddar på så sätt många människor från att skadas.

Bensinmätarens pil

Foto: Shutterstock/TT

Har du tänkt på att det sitter en liten pil bredvid symbolen för bensin på bilen? Den indikerar vilken sida bensinlocket sitter på – vilket är riktigt smidigt om du kör en hyrbil eller en bil du inte är van vid att köra.

Datorladdarens kanter

Har en du en Macdator så kan du enkelt vira ihop datorsladden utan krågel – laddaren har nämligen smarta flärpar som man kan fälla upp för att samla ihop sladden med, och slippa att det trasslar ihop sig.

Hålet i hänglåset

Foto: Shutterstock/TT

Har du tänkt på att det på hänglås brukar finnas ett litet hål bredvid själva låset? Det fyller en riktigt smart funktion. Hålet är nämligen till för att vatten ska kunna rinna ut, så att låset inte rostar eller kloggas igen. Hålet kan också användas till att olja låsmekanismerna.

Källa: Brightside