Lästips:HusmorstipsStädningÅterbrukHuskurer

Enkla knepet: Så håller du tangentbordet rent

27 feb, 2020 
allas.se redaktionen
Kvinna rengör sitt tangentbord med en mikrofiberduk.
Foto: Shutterstock/TT
Det genomsnittliga tangentbordet är en bortglömd snuskfälla som har ungefär tio miljoner bakterier! Så här gör du för att hålla det rent och fräscht.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Handen på hjärtat – när rengjorde du senast din dators tangentbord? Att de små knapparna som vi tar på varje dag samtidigt innehåller en farlig massa bakterier är föga förvånande, men hur mycket bakterier det faktiskt handlar om är de flesta inte medvetna om.

Se också: Så rengör du vasken busenkelt

Så rengör du köksvasken busenkeltBrand logo
Så rengör du köksvasken busenkelt

Enligt en mikrobiologisk studie från Arizona university i USA har det genomsnittliga tangentbordet många gånger fler bakterier än en toalett. Att många av oss gärna äter vid datorn och lämnar arbetet utan att tvätta händerna innan vi sätter igång med annat leder förstås till att vi riskerar att sprida vidare tangentbordets bakterier över hela huset. Det finns alltså all anledning att se över hygienen runt tangentbordet och som tur är går det både enkelt och snabbt att städa.

Hur rengör man ett tangentbord?

Hur smutsigt ditt tangentbord är, och hur ofta det behöver rengöras, beror förstås på hur mycket du använder din dator. En bra riktlinje är att ha för vana att rengöra det ungefär en gång i veckan för att förhindra att smuts får fäste.

Annons

Om du har ett tangentbord som är kopplat till en stationär dator ska du börja med att koppla ur det innan rengöringen. Om ditt tangentbord sitter på en bärbar dator är det viktigt att du stänger av datorn innan du börjar rengöra det.

Börja med att vända tangentbordet upp och ner och skaka det försiktigt för att göra dig kvitt eventuella smulor och annan smuts som kan ha fastnat mellan tangenterna.

Ta därefter en post-it-lapp och vik den på mitten med den klistriga sidan utåt. Dra med lappen längsmed kanterna mellan tangenterna för att få bort den smuts som inte lossnade när du skakade tangentbordet. Upprepa om nödvändigt med flera post-it-lappar.

Avsluta rengöringen med att använda en avsminkningsservett som du gnuggar över hela tangentbordet för att få bort ingrodd smuts.

Källa: Good Housekeeping

Nu finns Digitant på Facebook!

Har du redan Facebook, eller tänker skaffa det, och vill få fler tips om den digitala världen, appar, internet och mycket mer? Följ vår Facebooksida Digitant genom att klicka här och klicka på "gilla" för att få ännu mer tips!

Annons