Lästips:NYTT! Korsord Husmorstips Städning Återbruk Huskurer Städa med bikarbonat

Experten slår hål på myterna om gjutjärn: ”Det behöver vi inte oroa oss för”

02 jun, 2025
author Jenny Toresson
Jenny Toresson
Gjutgärn tål inte diskmedel eller att koka tomatsås i. Det är nog något många har fått höra. Men det är helt fel menar experten.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
DIY: Så gör du eget rengöringsmedel till ugnsluckanBrand logo
DIY: Så gör du eget rengöringsmedel till ugnsluckan

Gjutgärn är ett riktigt traditionellt köksmaterial, både till grytor och pannor. Om du någon gång skaffar en gjutjärnspanna kan du räkna med att den håller livet ut, om du tar hand om den på rätt sätt.

Joel Bergqvist är kock och expert på gjutjärn. Han ägnar mycket tid åt att restaurera gamla gjutjärnspannor, vilket han berättat för Meny i Sveriges radio.

Du har säkert fått höra att du inte ska diska gjutjärn med diskmedel, men det är helt fel menar Joel Bergqvist. Idag innehåller diskmedel inte samma ämnen.

– Förr i tiden tillverkades diskmedel med luthidroxid och det fräter faktiskt bort beläggningen, det polymeriserade fettet, på gjutjärn. Det är generationer sedan diskmedel faktiskt fräte bort den beläggningen. Det behöver vi inte oroa oss för längre.

Då vet du om gjutjärnet har för mycket fett

Många har nog också fått höra att det är bra att lämna sin gjutjärnspanna med fett efter matlagning. Men det är inte nödvändigt att lägga till mera fett, eftersom det då finns en risk för att det stelnas och bränns nästa gång du lagar mat.

– Om din gjutjärnspanna flagnar invändigt har du troligen lämnat för mycket fett. Jag rekommenderar att alltid diska bort allt gammalt fett. Om pannan efter det ser torr, matt och tråkig ut tar man några droppar nytt fett, rapsolja, majsolja eller solrosolja till exempel. Smörj pannan och torka bort allt överflödigt fett.

Så rengör du köksvasken busenkeltBrand logo
Så rengör du köksvasken busenkelt

Koka tomatsås i gjutjärnsgryta

En annan myt om gjutjärnsgrytor är att man inte ska laga tomatsås i dem, eftersom syran kan fräta bort beläggningen av det polymeriserade fettet.

Annons

Syra kan fräta bort beläggningen, men det krävs ganska mycket syra och dessutom att beläggningen inte är så tjock.

– Om man har tagit hand om sin gjutjärnsgryta, har smörjt in och bränt in noga om den har behövt, klarar den helt klart av att koka en tomatsås. Kokar du tomatsås varje dag i flera veckor, då kommer du få problem men i vanlig användning så klarar gjutjärn tomatsåser.

Annons