Lästips:HusmorstipsStädningÅterbrukHuskurer

Få bort tefläckar – bästa tipsen på hur du lyckas

27 jan, 2020 
Linus Kandefelt
Att få bort tefläckar kan vara en konst.
Tefläckar i muggar och andra ytor är ett vanligt problem – som har en lösning. Vi hjälper dig med hur du gör för att få bort tefläckar!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att få bort tefläckar kan vara pest och pina. Och i ärlighetens namn ligger ju Sverige i lä som tedrickande land (mätt i kilo te per person) jämfört med topptrion som brukar vara Turkiet, Storbritannien och Irland. Men en och annan porslinskopp blir det och en bråkdel av dessa har en tendens att åtminstone delvis lämna koppen.

Så rengör du köksvasken busenkeltBrand logo
Så rengör du köksvasken busenkelt

Problemet med tefläckar är att de gärna sätter sig, rejält, men det finns knep som gör tefläckarna mycket enklare att få bort – ofta med saker du redan har hemma.

Här går vi igenom några smarta tips som hjälper dig ta bort tefläckar i muggar och på köksytor.

Tefläckar brukar sätta sig i muggar och koppar – men det går att få bort dem.
Te gör sig bäst i antingen muggen eller halsen – INTE på dina fina köksytor.

Ta bort tefläckar i muggar, koppar och teskedar

Finns det något som inte bikarbonat löser (bokstavligt talat)? Enligt sajten Good housekeeping är bikarbonat faktiskt din bästa bundsförvant när det kommer till att bli av med tefläckar.

Annons

För att knåpa ihop tefläckarnas nemesis tar du två teskedar bikarbonat och droppar i lite vatten. Målet är att tillverka en lite lösare pasta som du, med ett rent tygstycke, kan gnugga på fläcken. Ovan nämnda sajt tipsar också om att du bör gnugga in pastan på en mindre yta i taget för att få bort fläckarna så effektivt som möjligt.

Skulle du, som av en händelse, stå utan bikarbonat hemma kan du testa att blötlägga hörnet av en tygbit i lite vitvinsvinäger, doppa den i salt och gnida in tefläcken.

Som vanligt är det såklart enklast att bli av med fläckar redan innan de blir fläckar – så försök skölja ur sakerna ordentligt även om du inte har tid att diska dem direkt.

Tefläckar på arbetsytor och köksbänkar

Vissa ytor är lättare att rengöra än andra. Därför gör vi lite skillnad här beroende på vilket material din arbetsyta är gjord av men en sak fläckarna har gemensamt: Gör dig av med dem så fort som möjligt. Låt aldrig en tefläck sätta sig ordentligt, då är de svårare att få bort.

Annons

Köksytor i trä och laminat

Bikarbonatblandningen ovan funkar även på de här ytorna. Skulle du inte ha bikarbonat hemma finns ett annat tips där du tar en halv citron och doppar den i vanligt bordssalt innan du försiktigt gnider in fläcken med citronen.

Köksbänkar i granit och marmor

De här materialen är både tåliga och känsliga på samma gång. När det kommer till att rengöra dem får man vara lite försiktig och husmorstipsarna på Good housekeeping skriver att de bästa sätten är med antingen vanligt rengöringsmedel eller att använda specialrengöringsmedel för just den här typen av ytor.

Se dock upp med att använda produkter med syror då både granit och marmor är känsliga för just detta.

Källa: goodhousekeeping.com

Foto: Unsplash.com

Annons