Lästips:HusmorstipsStädningÅterbrukHuskurer

Städexperter: 5 (onödiga) saker att rensa ut ur badrummet direkt

15 aug, 2023 
Ebba S. Dahlman
Fotografshutterstock
Har du också massor av prylar i badrumsskåpet som du sällan använder?
Inled den kommande säsongen med en storstädning och rensa bort sånt som tar onödig plats.
Här listar vi fem typer av produkter att slänga (eller ge bort) redan i dag!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 5 smarta tips för att städa badrummetBrand logo
Se också: 5 smarta tips för att städa badrummet

Badrummet, eller kanske framför allt badrumsskåpet, är ett av våra minsta och viktigaste förvaringsutrymmen i hemmet. För att frigöra plats, listar vi här fem grejer att rensa ut direkt!

1. Hårprylar som inte funkar för ditt hår (eller tålamod)

Locktänger, plattänger, vågtänger, hårfönar, hårspolar, värmespolar, värmeborstar och diverse andra verktyg till håret tenderar ta upp mycket (onödig) plats – i synnerhet om de inte används!

Annons

Om du har naturligt rakt hår, varför ge plats åt en plattång som aldrig får se dagens ljus? Dags att städa ut! Detsamma gäller för krångliga tänger och borstar, vars användningsområde är så smalt att du aldrig ”orkar” krångla med dem.

Livet är för kort för stylingprylar som inte passar din hårtyp eller livsstil. Skänk dem till någon behövande eller sälj dem för en liten hacka.

2. Dubbletter av produkter du inte använder så ofta

Ibland när man står i mataffären kan det vara lätt att plocka på sig en extra av någonting i tron om att det håller på att ta slut där hemma. Det kan till exempel handla om nagellacksborttagning eller solskyddsfaktor eller liknande produkter, som används relativt sällan. Då riskerar dina dubbletter att stå och bli gamla i badrumsskåpet och det är helt enkelt inte försvarbart att ha två – som dessutom tar upp dubbelt så mycket förvaringsyta.

Bonustips: Samla ihop alla dina ”nästan slut”-förpackningar med krämer och vätskor och bestäm dig för att göra slut på dem under en period i stället för att köpa nya. Spara både pengar och plats!

3. Gamla och utdaterade sminkprodukter

Den här punkten säger kanske sig självt, men det är faktiskt mer ofta än sällan som vi glömmer bort att våra sminkprodukter har ett bäst före-datum. Dessutom använder vi kanske inte (alla) våra olika nyanser av läppstift, eller annan ”festmake”, tillräckligt ofta. Då hinner helt enkelt gå ut.

Annons

Ju äldre man blir desto mindre experimenterar man dessutom med olika sminkprodukter, man håller sig till de beprövade märken och färger som man vet passar ens hy och ansiktsform. Det finns ingen anledning att samla på sig massa trendiga skönhetsprodukter som sedan ligger och blir gamla.

Tumregeln här är: gör dig av med det du inte använder!

4. Medicinska produkter för åkommor du inte längre lider av

Tillfälliga hudbesvär är vanliga och våra behov ändras konstant, efter ålder likt väl som efter säsong. Stress i vardagen eller gamla skador kan även spöka i perioder. En del förvarar även vitamintillskott och mindre apotek i badrummet: innehållande exempelvis som smärtstillande, nässpray eller mensskydd.

Gör dig av med sådant som passerat bäst före-datum och sådant som du inte längre behöver ... typ den där gelen du fick utskriven på recept för sex år sedan för ditt löparknä (som nu mår är återställt).

5. Förvaring som är snygg, men inte funktionell

Sist men inte minst: gör dig av med onödiga förvaringsburkar, lådor och hyllor som (i ärlighetens namn) är mer snygga än vad de faktiskt är funktionella. De kan tyckas vara en bra idé när du köper den där snygga korgen i storlek mini, MEN om den inte erbjuder funktion i vardagen är risken att du ”städar sen” och badrummet ALLTID ser stökigt ut i stället. Utgå från dina behov och investera i funktion (det finns en uppsjö av prisvärd förvaring på marknaden) – och städa bort de där funktionslösa ”snyggprylarna.”

Källa: Apartment Therapy

Annons