Lästips:HusmorstipsStädningÅterbrukHuskurerStäda med bikarbonat

Ge dina jeans ett långt liv

23 okt, 2018 
Louise Andersson
Jeanstips
Då smaken är som baken är jeansutbudet stort i både stilar och modeller. Gemensamt för detta tvåbenta denimplagg är dock att det behöver omsorg i både användning och behandling. Läs våra bästa tips som ger dina jeans, i olika material och färg, en längre levnadstid.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Liksom dess bärare kommer det tvåbenta denimplagget i en ändlös mängd färger och former. Gemensamt för samtliga är att de bör vårdas med försiktighet, både i och utanför tvättmaskinen.

Men det finns även lite olika tillvägagångssätt beroende på jeansens material och färg, som kan ge dem ett längre liv.

Tre huvudkategorier:

Stretchjeans

Jeans med stretch
Jeans med stretch. Foto: IBL

Jeans innehållande stretch, det vill säga en högre procentuell mängd av exempelvis materialet elastan och en mindre mängd bomull har förvandlat denimlängderna från något grovt och stelt till något med både stil och bekvämlighet. Men inget är väl för bra för att vara sant. Denna tunna, lättformliga tygtyp kan vara lika fantastisk som den är ömtålig.

Bomullsjeans

Bomullsjeans
Bomullsjeans. Foto: IBL

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Jeans med hög procent bomull kan hänga kvar i garderoben länge, på grund av sin grova och tåliga struktur. Men av just den anledningen kanske det även är så att den hänger kvar, helt oanvänd.

Det må hålla länge men kräver en hel del tålamod att forma efter sin egen kropp.

Svarta jeans

svarta jeans
Få dina svarta jeans att förbli svarta. Foto: IBL

Lika stilrena som ett par nyinköpta svarta jeans kan kännas den första tiden, lika trist och grå kan den bli efter en till flera användningar och tvättar. För att hjälpa dina jeans att behålla sin forna glans eller att till och med få tillbaka krävs specialbehandling i tvättstugan. Tvättmedel som är specifikt tillverkat för svarta/ mörka jeans finns att köpa i vanliga livsmedelsbutiker och kan göra stor skillnad redan vid första tvätt.

Viktiga riktlinjer:

Tvätta jeansen rätt

Tvättning av jeans
Tvättning av jeans. Foto: IBL

Den största inverkan du har på dina jeans äger rum i tvättstugan. Så hämta penna och papper och skriv upp punkterna som förlänger livet på dina jeans.

Annons

1. Tvätta sällan

Den kanske allra viktigaste riktlinjen är att aldrig tvätta jeansen mer än nödvändigt. Det finns flera sätt att gå tillväga för att skjuta upp tvätten några extra dagar. Du kan hänga ut dem utomhus och vädra, hänga upp dem i badrummet att ångas när du duschar, slänga in dem i frysen en stund, tvätta en specifik fläck för hand eller använda dig av en uppfräschade spray för att ge jeansen en fräschare känsla. Speciellt med nyinköpta jeans kan det vara värt att gå in dem ett par veckor innan första tvätt, så att de formas efter just din kropp. Något som är än viktigare med de grova, bomullsjeansen.

Att föredra vid tvätt av jeans är flytande tvättmedel. Se dock till att ta ut jeansen ur maskinen så fort programmet är slut, på så sätt undviker du att jeansen blir skrynkliga. Om jeansen har lätt att torrfälla och du är rädd att de färgar av sig på ett ljusare plagg eller en möbel i hemmet kan du prova att skölja upp dem lätt för hand.

Annons

2. Tvätta ut och in

När det väl är dags att slänga dem i tvättmaskinen bör du först stanna upp, vända dem ut och in och återgå till det du höll på att göra. Att tvätta jeansen med insidan ut kan nämligen skydda tvätten (färgen) på dem i större utsträckning än om du tvättar dem vanligt.

3. Undvik sköljmedel

En ingrediens som dina jeans (och miljön) mår bättre utan är sköljmedel. Det må dofta ljuvligt men sliter mer än du tror och inte minst på stretchen i jeansen.

4. Undvik torktumling

Ännu en bekvämlighet som har visat sig göra mer ont än gott är torktumling. Hög värme är generellt sätt inte gynnsamt för jeans, som föredragsvis ska tvättas i omkring 30-40 grader.

Därför kanske det går utan att säga att torktumling sliter ytterligare på jeanskvalitén och inte minst stretch.

Forma jeansen

Cykla med jeans
Att cykla kan både göra dina jeans gott och ont. Foto: IBL

Forma grövre jeans:

Att röra på sig mycket och att ge jeansen en lite extra tid att passa dig är ett råd de flesta jeansförsäljare ger när man kämpar för att knäppa den sista knappen i omklädningsrummet. Och när det gäller grövre jeans med hög bomullsprocent, stämmer det absolut. De är svårare att forma och kräver därför lite mer arbete och tålamod för att forma. Då kan cykla vara ett alternativ för att påskynda den processen. Dock bör man akta sig för att köpa sådana jeans som sitter för tajt, då det kan ta tid för dig att känna dig bekväm och till och med hindra dig från att faktiskt vilja använda dem.

Skona dina stretchjeans:

När det gäller jeans med mindre bomullsprocent och mer stretch, kan man ofta våga sig på en lite mindre storlek då de både snabbare och lättare formar sig efter just din kropp. Men eftersom de är så lättformliga är de också ömtåliga och känsliga mot upprepade och stora rörelser. Av den anledningen kan det vara bättre att ta på sig ett par träningstajts när du cyklar till jobbet, för att sedan dra på dig dina sköna jeans.

Annons