Artikeln innehåller reklamlänkar

Glöm slit och släng: Här är 8 smarta prylar du kan använda om och om igen

Kvinna suckar och tittar på en papperspåse med mat.

Foto: TT/shutterstock

Du slipper släpa och kånka från affären samtidigt som du gör en insats, både för miljön – och för din ekonomi!

Gillar du återbruk? Då är dessa sju saker till hemmet något du borde titta närmre på!

Du känner igen dem som rena slit och släng-prylar som efter en endaste användning hamnar direkt i soptunnan. Förutom att det belastar vår miljö i onödan blir det en farlig massa släpande av prylar från affären varje år!

Gör dig själv, miljön och din plånbok, en tjänst genom att investera i de här smarta vardagsprylarna som du kan använda om och om igen.

8 vardagsprylar du kan använda om och om igen

1. Bakplåtsduk

Ett måste i varje hem! De smarta bakplåtsdukarna går att använda om och om igen och som en bonus behöver du varken använda smör eller olja när du har denna fiffiga duk på plåten! Läs mer och köp här (länk till Kitchentime).

2. Nätpåsar

Från den 1 maj 2020 kostar även de små påsarna för frukt och grönt pengar i många affärer. De smarta nätpåsarna är en smart investering och håller dessutom frukt och grönsaker fräscha längre. Läs mer och beställ här (länk till Cervera).

3. Tygservetter

Servetter i tyg gör måltiden extra festlig. Varför inte sy egna servetter i linne som ger en ännu lyxigare känsla? Det här linnetyget går att tvätta i 40–60 grader och finns i många olika nyanser. Se mer och köp tyget här (länk till Skapamer.se).

4. Matlådor

Smarta och hopfällbara matlådor i 4 olika storlekar Ta minimalt med utrymme och tål diskmaskin och mikrovågsugn . Läs mer och beställ här. (länk till butik)

5. Termosflaska

Glöm allt om att dricka ur plastflaskor – den snygga termosflaskan håller din dryck iskall i upp till 24 timmar eller varm i upp till 12 timmar och har dessutom en vakuumisolering som gör att den aldrig kondenserar och blöter ner din väska! Läs mer och beställ här (länk till Åhléns).

6. Luddborste

Ett betydligt mer miljövänligt alternativ än en klädrulle är en självrengörande luddborste! Dessa smarta modeller har tusentals små microborstar som gör att man snabbt och enkelt får bort små hårstrån från exempelvis djur i ett enda drag. Läs mer och köp här (länk till Skapamer.se).

7. Kronljus med LED-ljus

Visst är det härligt med ljus, men mindre härligt när de hela tiden tar slut! De här LED-kronljusen kan du använda år efter år och en liten magnet i lågan gör dem riktigt verklighetstrogna och minskar dessutom brandrisken. Läs mer och beställ här.

8. Menskopp

Istället för att bära runt på bindor eller tamponger kan en menskopp minska både dina utgifter och ditt avfall. En menskopp kan du nämligen använda under hela mensen i flera år. Läs mer om hur du använder menskopp och köp den här (länk till SYD).

7 grönsaksrester du aldrig ska slänga - återodla i stället!
1:53

Efter reklamen: 7 grönsaksrester du aldrig ska slänga - återodla i stället!

(1:53)

Slå på ljud