Artikeln innehåller reklamlänkar

Guide - Så fräschar du upp dina gamla kläder

Kläder i rad på klädställning i butik
Varje år slänger svenska folket allt för mycket kläder. Att ständigt köpa nytt tär på såväl miljön som plånboken. Här är en guide för dig som vill förändra ditt konsumentbeteende.

Varje år slänger vi i genomsnitt åtta kilo kläder per person. Det visar en undersökning som Naturvårdsverket gjort. En allt för hög siffra med tanke på att vi konsumerar 13 kg kläder per år och bara återvinner 2,4 kg. En mindre andel, 0,7 kg, lämnas till välgörande ändamål.

Hedda Stiernstedt – Mitt modeintresse började när jag slutade klä mig för män
Slå på ljud

– Nya plockanalyser som vi gjort visar att ungefär hälften av de åtta kilo textilier som vi slänger i soppåsen är hela och skulle kunna återanvändas, säger Yvonne Augustsson, handläggare på Naturvårdsverket, till SVT.

Bäst för miljön och plånboken

Men att ständigt slänga kläder bara för att de blivit slitna eller fått en eller annan skavank, är vare sig klimatsmart eller ekonomiskt. Att köpa begagnat, sy om eller byta är alla metoder för att öka plaggens livslängd. Maria Lagerman uppmuntrar folk att sy om de kläder som inte längre faller dig i smaken.

– Den enklaste frågan du kan ställa är: finns det något jag kan lägga eller klippa bort? Om du har en sliten kant, kan du klippa bort den och göra en ny fåll, eller kan du ha den rå? Om du är säker på din egen stil och vad du gillar är det lättare att värdesätta de kläder du har och ge dem ett längre liv, säger Maria Lagerman till SVT.

1. Fläckar

Att tvätta dina kläder sliter på tygerna och dess färg. Dessutom är det dåligt för miljön att använda onödig mängd vatten och tvättmedel. Fundera därför på om det verkligen är nödvändigt att alltid tvätta plaggen. Kanske räcker det att lufta dem, eller bara tvätta den del som fläcken sitter på.

2. Hål i kläderna

Är det hål mitt i ett tyg kan du alltid försöka brodera över hålet. Antingen från insidan så att lagningen blir ”osynlig”. Är du lite djärvare kan du välja en färg och mönster som sticker ut. Eller kanske vågar du dig på ”patchtrenden”, ett modernt begrepp för att laga kläder med lappar.

3. Noppor

Med en vanlig kam eller ett särskilt anpassat verktyg kan du kamma eller skära bort noppor i ulltyger. På övriga tyger är det ofta svårare. Kanske kan du använda plagget till något annat? Som en trasa eller stoppning i en kudde.

Nopporna uppstår oftast vid de områden som utsätts för friktion, t.ex. under armarna. Nopporna går bra att avlägsna med denna ullkam från Soft goat. Läs mer och köp här. (länk till butik)

Den här noppborttagaren tar bort både noppor och ludd från stickade tröjor, från Clas Ohlson. Läs mer och köp här. (länk till butik)

 

4. Klipp bort

Fläckar som inte går att få bort kan i vissa fall klippas bort och fållas. Exempelvis i nedre delen av byxbenen eller tröjärmen.

5. Ingen tid eller lust?

Det är inte alla som har tid eller vilja att ta hand om sina kläder. Tur är väl då att det åtminstone för er som bor i eller i närheten av tätorter finns skräddare, skomakare och kemtvättar som erbjuder sina tjänster. Ett tips för att hålla ner kostnaderna är att besöka de verksamheter som inte ligger i de centrala delarna av staden i dyra fastigheter. Ofta är de precis lika bra, men billigare.

Källa: SVT