Lästips:HusmorstipsStädningÅterbrukHuskurerStäda med bikarbonat

Tareq Taylors enkla knep för att hacka lök snabbt och slippa gråta

13 okt, 2021 
Sara Frisk
Tareq Taylor om hur man hackar lök
Ofta känns det helt omöjligt att hacka lök utan att få svidande ögon och att fälla en massa tårar. Men enligt kocken Tareq Taylor är det fullt möjligt med hjälp av några enkla knep som dessutom snabbar på själva hackandet.
Du kommer känna dig som en mästerkock!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Under pandemin har många fått en förstärkt eller kanske helt ny kärlek till matlagning. Oavsett om detta kommer att hålla i sig eller ej framöver så kommer vi förr eller senare ställas framför faktumet att löken behöver hackas.

Så varför inte försöka göra det så smidigt som möjligt? Det finns nämligen väldigt enkla knep som alla förmodligen inte hade koll på.

Se också: 5 saker om Tareq Taylor

5 Saker du inte visste om Tareq TaylorBrand logo
5 Saker du inte visste om Tareq Taylor

Är kniven riktigt vass undviks tårar i ögonen

Det är kocken Tareq Taylor som delar med sig av tipsen till Aftonbladet. Han garanterar inte att det blir hundra procent fritt från tårar för alla men bedyrar att det fungerar för honom. Och det går på bara någon minut.

Annons

– Om du vill hacka lök och gråta så lite som möjligt så ska du se till att ha en riktigt vass kniv. Det låter löjligt men det är faktiskt så. En dålig kniv gör att det bara sprutar löksaft överallt, säger Tareq Taylor till tidningen.

Så skalar och hackar du lök snabbt och enkelt

En kniv som skär genom en lök.
När man delar löken på mitten bör man göra det på denna ledden.

När man ska skala löken så är kockens tips att inte dela löken först. Börja istället med att skära av nästan hela roten, avsluta precis där sista lagret av löken börjar. På så sätt kan du sedan dra av allt skal i ett nafs!

Dela sedan löken på mitten. När man sen ska börja med själva hackandet så är det många som snittar löken på alla ledder men man behöver egentligen inte göra snitten som löper horisontellt eftersom löken redan har naturliga snitt åt det hållet.

Person som hackar en lök där de naturliga snitten i löken syns.
Här ser man tydligt de naturliga snitten i löken som man inte behöver göra manuellt.

Nästa tips är att vinkla kniven och snitten efter lökens form! Hacka inte löken helt rakt lodrätt utan följ halvcirkelformen med kniven. Gör flera hack över löken utan att gå hela vägen till knoppen så att löken håller ihop. Sen gör man samma sak på andra ledden.

Annons

– Då har jag finhackat lök utan att jag får de där långa bitarna på sidan, säger Tareq Taylor.

Bäst i köket SVT med Tareq Taylor, Niklas Ekstedt och My Feldt

Tareq Taylor har arbetat som kock i över 30 år och känns av de flesta igen från både tv-rutan och bokomslag. Nu är han även aktuell i det nya programmet Bäst i köket där åtta matkunniga familjer tävlar i matlagning.

Det kan verkligen gå hur som helst när familjen lagar mat tillsammans och tänk då pressen när det också är en tävling.

Tareq Taylor är en av jurymedlemmarna tillsammans med Niklas Ekstedt och My Feldt. Programmet har premiär den 14 oktober.

Källa: Aftonbladet

Annons