Artikeln innehåller reklamlänkar
Lästips:HusmorstipsStädningÅterbrukHuskurer

Här är stället som nästan ALLA glömmer att städa

24 mar, 2020 
Margaretha Malmgren
Kvinna häller upp kaffe i en kopp från en kaffebryggare.
Foto: Shutterstock/TT
Att ta en kopp kaffe gör de flesta, flera gånger om dagen. Varje gång vidrör du ytor som lätt samlar virus och bakterier. Här är ytan som sällan städas!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Just nu är det särskilt viktig att hålla ytor i hemmet, som vi ofta vidrör med våra händer, extra rena. På så sätt minskar vi smittspridningen av virus i dessa känsliga tider.

Se också: Så rengör du en vidbränd kastrull

Så rengör du en vidbränd kastrullBrand logo
Så rengör du en vidbränd kastrull

Kanske städar du redan ditt hem med både dammsugare, golvmopp och putstrasa. Men har du tänkt på att det är de små ytorna som är mest utsatta för beröring?

Enligt 1177 är våra händer en av de största smittspridarna. När vi rör vid ytor lämnar vi ständiga avtryck. Därför är det av största vikt att alltid tvätta händerna noga, och arbeta upp ett lödder i 30 sekunder.

Detta ställe glöms lätt bort

En yta som de flesta av oss vidrör väldigt ofta, till och med flera gånger om dagen, är knappen på kaffebryggare. Men hur ofta städar du den knappen?

Annons

Städexperten Marlene Eriksson, som syns i både sociala medier och tv-rutan, menar att små knappar väldigt lätt glöms bort, men att de är en av de viktigaste ytorna att städa nu i virustider.

Torka därför regelbundet av kaffebryggarknappen med en våt allrengöringsduk. Extra praktiska och effektiva är mikrofiberdukar.

Dessa mönstrade mikrofiberdukarna har mycket hög uppsugningsförmåga och är den självklara hjälpen när städhumöret faller in. Den dammar, torkar och polerar i samma drag. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Mönstrade mikrofiberdukar

Avkalka för godare kaffe

Givetvis ska även resten av kaffebryggaren städas ordentligt. Skölj av alla lösa delar och diska med diskmedel efter användning. Glöm heller inte att avkalka bryggaren för att ditt kaffe ska smaka gott. När kaffet börjar smaka beskt kan det vara dags för en avkalkning.

En god regel är att avkalka efter cirka 40 bryggningar, men behovet varierar förstås beroende på vattnets hårdhet. Enklast avkalkar du bryggaren med ättika.

Så här avkalkar du kaffebryggaren:

  • Häll 1 dl ättika (24 %) och 6 dl vatten i bryggaren.
  • Brygg igenom hälften av vätskan, stäng av och vänta 10 min.
  • Starta bryggaren igen och brygg igenom resten.
  • Brygg igenom med vatten 3–4 ggr.

Behöver du en ny kaffekokare?

Den här fina från Smeg piggar verkligen upp köket! Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Grön kaffebryggare från Smeg.

Källor: 1177, Nyhetsmorgon, Femina

Annons