Här är våra 59 bästa lifehacks – kan förändra ditt liv

Minimera irritations­momenten i vardagen och gör livet lite roligare och smartare genom att plugga in dessa fenomenala lifehacks!

Tips som gör vardagen lite enklare och roligare kan man inte få för många av! Här listar vi 59 lifehacks du måste testa.

Våra 59 bästa lifehacks

 1. Enkelt skalat!

Skala potatisen över ett durkslag. Då är det enkelt att sedan tömma skalen direkt i komposten.

2. Håll strumpbyxor på plats

Är du trött på att strumpbyxorna hasar ner, sätt ett par extra underbyxor utanpå så sitter de på plats hela dagen.

3. Skala inte vitlöken

Du visste väl att du inte behöver skala en vitlök som du lägger i vitlökspressen. Låt skalet vara kvar och pressa, vips så kommer löken ut och det tomma skalet är bara att plocka ur. På så sätt blir det också lättare att rengöra pressen.

4. Skiva svamp snabbt

Ett smidigt sätt att få perfekta champinjonskivor är att använda ägg-skivaren istället för kniv.

5. Ta till vara dyrbara droppar

När lådvinet börjar ta slut, öppna kartongen och ta ut påsen. Tryck in tappen, blås upp, klipp av ett hörn och töm de sista dropparna i ett glas. Slattarna kan förvaras i en iskubslåda i väntan på att förgylla grytor, lyfta såser och allt annat som behöver in slatt vin för att förhöja smakerna.

6. Återanvänd vinpåsen

Lirka loss tappkranen och skölj ur den tomma påsen från lådvinet. Fyll med vatten – vips så har du en isklamp storlek större till frysväskan.

7. Maskfria hallon

Lägg hallonen i en burk/hink med tätt lock och låt stå någon timme. Då kryper larverna upp till locket och kan plockas bort.

Hallon i skål

Fresh raspberry in a wooden plate; Shutterstock ID 391474411; PO: 123

8. Hårt smör?

Om du glömt att ta ut smöret lite i förhand inför bakningen kan det vara hårt och svårarbetat – testa att riva det på rivjärnet så blir det lättare att jobba med.

9. Spara avokado

Om du har köpt för många avokador som riskerar att bli gamla och kastas – hacka upp dem i mindre bitar och lägg i små portionspåsar och frys in. Perfekt när du vill ha i sallad eller blir sugen på guaca­mole.

10. Damma av kaktusen

Kaktusar vill inte bli duschade i en massa vatten. När de blivit dammiga kan du istället borsta med en liten målarpensel mellan taggarna.

11. Slipp ostbågelukten

Sugen på ostbågar men osugen på att bli kladdig och lukta skunk om fingrarna? Ät dem med pinnar eller en liten gaffel.

12. Få bort fula repor

Har du fått repor på trämöblerna – gnugga med en valnöt så ser man dem inte.

13. Garderad garninformation

Nysta garnet runt etiketten som sitter på nystanet när du köper det. Då har du all information kvar om du skulle vilja köpa mer garn av samma sort.

14. Varm hämtpizza

Det är trist att äta kall hämtpizza, lägg den på passagerarplatsen och sätt på sätesvärmaren så är den fortfarande varm och god när du kommer hem.

15. Märk med frystejp

Istället för att sätta superklistriga etiketter på matlådor och annat överblivet i frys och kyl – använd frystejp och skriver med spritpenna. Bara att dra av sen, det lämnar inga märken.

16. Få bort färg från händerna

Du får enkelt bort målarfärg om du gnider in händerna med matolja och sedan tvättar dem med lite disk­medel.

17. Ordna med dusch­draperiringar

Överblivna ringar till duschdraperiet funkar finfint att hänga på en stång, galge eller krok i garderoben. Sen kan du använda ringen till att hänga upp skärp, accessoarer, kepsar, smycken med mera.

18. Hejdå våta fläckar på rumpan

Ha alltid en disktrasa fastsatt på cykelns paket­hållare för att kunna torka av sadel och styrets handtag med när det regnat.

19. Datummärk kokta ägg

För den som gillar kalla, kokta ägg till mellanmål eller som tillbehör: koka ett helt gäng samtidigt, skölj dem kalla och skriv datum på med spritpenna så du har koll på hur gamla de är. Förvarade i kylen håller de 5–7 dagar.

20. Hårnålstricket

Istället för att använda fula gummisnoddar runt vida byxben när du cyklar, kan du vika ett veck på byxan och fästa en hårnål.

21. Enkel hemmagjord glass

Goda glassar gör du enkelt av små yoghurtförpackningar. Köp hem några favoriter från youghurthyllan, gör sen ett litet snitt på ovansidan av förpackningen och stick ner en glasspinne. In i frysen och så har du färdiga yoghurtglassar på några timmar. Bara att försiktigt pilla loss pappret och lirka av plastförpackningen. Använd gamla tvättade glasspinnar eller köp nya.

22. Packa med färg

Använd flera packpåsar i olika färger när du ska resa. Om du har underkläder i den rosa, strumpor i den blå, badkläder i den gröna och så vidare, så går det mycket snabbare att hitta prylarna och du behöver inte riva ut precis allt innehåll när du letar. Glöm inte att märka res­väskan också – så att du lätt känner igen den på bagagebandet.

23. Iskallt vatten

När det är riktigt varmt på sommaren kan man förvara petflaskor fyllda med vatten till två tredjedelar i frysen – viktigt att öppningen lutar uppåt så att inte isen täpper till öppningen. Sedan kan man bara fylla på med vatten och har på så sätt iskallt vatten större delen av dagen!

24. Säkra galgar

Genom att sätta klassiska gummiband runt ändarna på galgarna hindras blusar och klänningar från att halka av.

25. Så viker du ett dra på-lakan

Stora dra på-lakan kan vara ett aber att vika snyggt. Tricket är att börja med samla alla hörn i ett.

26. Naturligt insektsmedel

Bananflugor kan vara en riktig plåga under sommaren. Ett sätt att hålla dem på avstånd är att blanda cayennepeppar och vatten i en sprejflaska. Bananflugor hatar cayennepeppar så se till att spreja överallt där de kan tänkas komma in.

27. Sloknar dina rosor?

Gör en ny snittyta och låt dem sedan ligga i kallt vatten över natten. Nästa dag är de fina igen!

28. Spara på korkar

Släng inte de vita plastkorkarna på mjölk- och youghurtpaket. De är perfekta att lägga i botten på ytterkrukor när det behövs lite luft under växten.

29. Förvara plast­folien i frysen

När rullen kyls ner häftar inte plasten ihop med sig själv och den statiska elektriciteten försvagas. Den blir på så vis lättare att hantera – och det tackar vi för.

30. Skydda maskorna

När du lägger ifrån dig stickorna kan du sätta ett radergummi på spetsarna. På så sätt hålls maskorna på plats och ingen gör sig illa på stickorna.

31. Ingen bränd mjölk

Skölj kastrullen i kallt vatten innan du ska värma mjölk så blir den lättare att rengöra efteråt.

32. Knäcka valnötter

Har du ingen nötknäckare, kläm bara valnötter två och två i handen. Den ena knäcker den andra.

33. Vackra snittblommor

Snitta om blommorna varje kväll. Blommorna bygger upp sitt näringsförråd under dagen och ju mer näring de innehåller när de snittas, desto längre håller de.

34. Doftfria fingertoppar

Fisklukten och vitlökslukten på händerna efter matlagning försvinner om du gnider in lite tandkräm på fingrarna. Låt det sitta någon minut och skölj sedan bort.

35. Kopia på passet

Att ha en eller flera kopior på passet med på resan är en bra idé om originalet mot förmodan skulle försvinna. Förvara inte kopian i samma väska som du har själva passet.

36. Perfekta ägg

Låt äggen sjuda, aldrig stormkoka. För att hindra att skalet spricker kan man sticka ett litet hål med en nål. Salta vattnet, det förhindrar att vitan sipprar ut om de spricker. Hårdkokta ägg blir lättare att skala om du har i lite bakpulver i kokvattnet, vilket höjer äggens pH-värde. Låt äggen svalna ordentligt innan du skalar, lägger du dem i ett kallt vattenbad kan du ha i bakpulvret efteråt.

37. Få bort tuggummi

Att sätta sig i ett tugggummi när man har favoritbyxorna på är inte kul. Det första du ska göra är att lägga plagget i frysen eller frysa tuggummit med is. När det stelnat kan du pilla bort det. Resterna får du bort genom att placera en bit kartong eller en kökshandduk över fläcken och sen stryka med ett lagom varmt strykjärn i flera omgångar. Sakta men säkert sugs fläcken upp i kartongen/handduken.

38. Förvara lökar

Fyll gamla strumbyxor med dina lökar och häng upp dem någonstans så att de får luft runtom.

39. Putsa fönster som ett proffs

För att få riktigt fina fönster – används fönsterputsarnas knep. Tvätta med såpavatten och använd sedan en gummiskrapa. Överflödigt vatten torkas bort med torr trasa. Avsluta putsen med en sämsskinnsduk.

40. Bullar i stekpåsar

Lägg dina nybakta bullar i stekpåsar så kan de värmas upp direkt i ugnen utan att bli torra och tråkiga.

41. Trosskydd mot skavsår

Skavsårsplåster är dyra och ofta värdelösa! Ha hellre ett gäng trosskydd i väskan – bästa första hjälpen när du fått skavsår på hälarna. Bara att fästa i skons bakre kant.

42. Missfärgade matlådor

Efter att ha haft köttfärssås med till jobbet blir matlådan ofta rätt trist och orange­färgad. För att bli av med fläckarna – blanda vatten och bikarbonat och pensla på. Låt det verka i cirka 20 minuter, diska sedan med kokhett vatten eller i diskmaskinen.

43. Halkfria dopp

Om ni är ute med båten, ha med en mindre gammal trasmatta som ni kan lägga ut på det ställe på klipporna där ni tänkt bada. Lägg den ena delen på klippan och låt den andra delen gå ner i vattnet så är det lättare att komma i utan att halka på hala stenar och sjögräs.

44. Göra rent bränd kastrull

Har du inte stålull hemma men står med en kastrull som det bränt fast i botten på? Pröva då att skrubba med en sockerbit.

45. Koll på spiken

För att undgå att hamra dig själv på fingrarna använd en klädnypa för att hålla spiken på plats.

46. Kasta inte våfflor

De där våfflorna längst ner i högen som blev över kanske verkar lite sladdriga och trista, men rosta dem i brödrosten nästa dag så har du nåt extra gott till kaffet.

47. Göra rent ­plastmöbler

Ser dina plastutemöbler tråkiga ut kan de bli skinande blanka igen. Spreja med avfettningsmedel för bilar och torka av med en svamp.

48. Få bort svarta skomärken

Om du fått svarta märken efter gummiskor på ditt golv kan du pröva att sudda försiktigt med ett mjukt radergummi.

49. Rengöra kristallkronan

Rengör din kristallkrona med våtservetter. Du kommer enkelt åt och kan torka av prismorna på plats utan att det rinner eller att du behöver skölja trasan.

50. Få loss ljusstumpar

Istället för att med kniv och våld försöka få ut en ljusstump ur ljusstaken, smörj lite vaselin på ljusänden innan du stoppar ner den i staken så kommer den smidigt lossna när ljuset brunnit ned.

51. Några droppar citron

Om du bara behöver några droppar citron så kan du göra ett litet hål i citronen och pressa – istället för att skära bort en hel klyfta. Då håller sig citronen fräsch längre.

52. Smart kokbokshållare

Hur många gånger har inte en kokboks sidor bläddrats vidare eller blivit totalt nedsölade med mjöl och tomatsås under matlagningens gång. Har du en galge med två nypor (som används till kjolar) bara kläm fast den uppslagna boken och häng upp på köksskåpets handtag så kommer den i bättre läshöjd och blir inte kladdig.

53. Hjälp mot droppande kran

En kran som droppar kan vara extremt enerverande. I väntan på att rörmokaren kommer kan du binda en bit garn runt kranen och låta garnbiten gå hela vägen ned till vasken så leds vattnet ner utan att droppa.

54. Så enkelt hackar du choklad

För att undvika att få chokladbitar i hela köket kan du låta chokladen ligga kvar i förpackningen och sen använda en köttklubba att banka med.

55. Hejdå fett­fläckade glas

Ta på dig ett par tunna fingervantar nästa gång du plockar ur diskmaskinen så behöver du inte bränna dig och lämnar heller inga fettfläckar på de nydiskade glasen.

56. Fritt från glasskladd

Barn som fått varsin pinnglass i handen kan bli en kladdig historia. Gör hål i en muffinsform och trä på pinnen underifrån så rinner glassen ner i formen i stället för på kläder och möbler.

57. Smyckeskrin på resan

Ett hårt och tomt glasögon­fodral är perfekt att förvara smycken när du reser.

58. Vett och etikett

Om du stryker ett lager genomskinligt nagellack på etiketten till din hemgjorda sylt så försvinner inte texten.

59. Hur får jag immfria glasögon

Gnid lite hård vit tvål på glasögonens båda sidor, putsa sedan med en mjuk bomullsduk så står de emot imma.

Källa: redaktionen, läsarnas tips, youtube, mm

Foto: Shutterstock/TT