Trending: HusmorstipsStädknepÅterbrukHuskurer

Hur blir jag av med katterna?

07 sep, 2016 
Lena Walldin
Hur får jag bort katterna från min tomt?
Har du oönskade katter på din tomt? Vår expert, Susanne Hellman Holmström tipsar hur du får bort katterna från din trädgård.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

”Ska vi spruta fotogen på dem?”

I vårt samhälle finns många katter. Ett tiotal kommer till vår trädgård från grannarna. De jagar fåglar, bajsar överallt och river inte över efter sig. Inte alls trevligt!

Förra sommaren skulle jag gräva upp färskpotatis, men före mig hade en katt varit; det luktade illa.

Har försökt skrämma dem med kaffesump, vitpeppar, ättika… Säg inte att vi ska spruta vatten på dem eller slänga en plastpåse med vatten i, det hinner vi aldrig.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

En del säger att vi ska spruta fotogen på dem, men det måste väl finnas något annat sätt! Hur ska vi göra för att slippa detta spring med katter? Tacksam för alla tips som kan ge resultat!
Naturligt fågelliv

Satsa på en djurskrämma

Så tråkigt att du besväras av katter på din tomt. Att ta till det föreslagna tipset att spruta fotogen på dem är en direkt brottslig handling som kan skada katterna stort och leda till en polisanmälan. Men det är väl inget du tänker göra? Det är ju faktiskt inte katternas fel att de finns i området.

Annons

De flesta katter har en ägare och det är hos dem du måste klaga. Men om katterna anses fara illa eller verkar vara ägarlösa och förvildade ska du ta kontakt med länsstyrelsen i din kommun. De kan då komma och hämta katterna och ge dem ett bättre liv, där de blir omhändertagna och skötta på ett bättre sätt.

Skrämma bort katter

Om du tycker att katterna förorsakar olägenhet för din hälsa är det din kommun du ska ringa. Men om du anser att katterna enbart stör i din trädgård genom att kissa och bajsa i rabatter och trädgårdsland, får du se till att avhjälpa problemet så gott det går inom lagliga ramar. Du får inte skada dem på något vis, men du får skrämma bort dem.

Katter dras gärna till den trädgård som har den mjukaste jorden för att göra sina behov. Det jag kan rekommendera är att sätta ut olika typer av djurskrämmor i trädgårdslandet. Sök på nätet så hittar du smarta djurskrämmor. Det finns i dag solcellsdrivna skrämmor som ger ifrån sig ljud, sprutar vatten och blixtrar till när någon närmar sig den utplacerade skrämman.

Annons

Då slipper du sitta och vänta på att katterna ska dyka upp. Det finns också skrämmor som avger ett obehagligt ultraljud som djuret inte står ut med. Kan användas mot möss, råttor, hundar, katter, sorkar, grävlingar, ekorrar, gnagare, kaniner, harar, ormar, fladdermöss, myror, kackerlackor, spindlar, fästingar, loppor och alla andra krälande eller flygande insekter.

Se även över din trädgård om du kan bli hjälpt av att sätta upp staket eller täppa till de öppningar som katterna kommer igenom.
Susanne

Läs också:

Jag vill inte ha grannens katt hos mig

Ann tog hand om vanvårdade katten Sigge: ”Han rev mig varje dag”

Annons