Trending: HusmorstipsStädknepÅterbrukHuskurer

Hur blir man av med råttor? 10 tips som fungerar!

24 jul, 2016 
Malin Perlheden
Så här gör du för att slippa råttor i hemmet.
Det är viktigt att hålla råttorna borta eftersom de sprider farliga smittor som salmonella via både sin urin och avföring. Dessutom gnager de ofta sönder elledningar och kan förstöra många andra saker i ditt hem.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Råttor gillar tyvärr att vara där du är, och även gärna i källare och avlopp där det är fuktigt och nära till festmaten sopor.

Att ha råttor i trädgården är inget ovanligt och de ovälkomna gästerna är kända för att föröka sig i rasande takt. En råtthona kan få över 50 ungar på ett år, som dessutom blir könsmogna redan efter två månader.

Se också: Så slipper du silverfiskar hemma

Så slipper du silverfiskar hemma – 5 tipsBrand logo
Så slipper du silverfiskar hemma – 5 tips

Det finns en hel del du kan göra för att skrämma bort råttor både från trädgården OCH förhindra att de tar sig in i ditt hus, innan du ringer till skadedjursbekämpningen.

Annons

10 sätt att bli av med råttor

Kapa entréerna!

För att slippa få in råttor i huset ska du först och främst se till att få bort eventuella entréer som råttorna kan tänkas kunna använda – även små hål. En råtta behöver bara ett hål stort som en enkrona för att kunna ta sig in i ditt hus. Och det räcker inte bara nere vid grunden, en råtta kan hoppa en meter utan att behöva ta sats.

Undvik klätterväxter vid huset

Ja, det är snyggt, men kom ihåg att råttor klättrar bra och dina fina stockrosor kan komma att tjäna som repstege för skadedjuren…

Trimma gräsmattan ordentligt

Gå ett extra varv med gräsklipparen nära huskanten, råttor gillar att röra sig i högt gräs och när sommaren går mot sitt slut blir växtligheterna ett varmt och skönt tillhåll för skadedjuren där de gärna huserar hela vintern.

Ha lock på soptunnan!

Sopor är råttornas favoritmat och gnagarna blir inte mer kräsna av att du lägger ditt avfall i plastpåsar. Ha därför alltid lock på soptunnan och töm den regelbundet!

Annons

Tyvärr, fåglarna…

Om du har sett råttor i din trädgård ska du absolut inte mata fåglar eftersom råttorna betraktar maten som deras, inte de söta småfåglarnas. Se också till att få bort eventuellt fågelspill, eftersom råttorna dras till detta också.

Tänk efter innan du ställer undan saker

Om du har trädgårdsmöbler, grillar och annat som ska ställas under när säsongen närmar sig sitt slut – ställ dem absolut inte vid husväggen eftersom det blir ett perfekt ställe för råttorna att gömma sig.

Städa även UNDER altanen

De flesta av oss har en välskött altan där vi mer än gärna tillbringar varma sommarkvällar, men många av oss glömmer bort utrymmet UNDER däcket. Se till att hålla det rent och snyggt och använd inte håligheten som ett extra förvaringsutrymme eftersom det också blir ett perfekt tillhåll för råttorna.

Annons

Skaffa metallnät!

Har du hål i grunden eller ventiler som du inte vill eller kan täppa igen? Sätt då upp nät av metall med hålighet på max 1 cm, då är hålen för små för råttorna att ta sig igenom. Välj en metalltråd på minst 0,7 mm i koppar eller mässing.

Håll ett öga på vinden!

De flesta av oss är inte högst upp i huset speciellt ofta, men ta ett varv och röj här också. Vill det sig illa har råttorna redan hittat hit.

Storstäda källaren

Gör det svårt för råttorna att hitta någonstans att bo på ditt bottenplan genom en rejäl storstädning och att ställa upp alla lådor och annat bråte på hyllor.

Skaka galler!

Golvbrunnar är en populär väg för råttorna att ta sig in i ditt hus. Gå runt och känn på alla golvgaller så att de sitter fast ordentligt.

Om oturen varit framme och råttorna redan har tagit sig in i ditt hus finns det både gift och fällor att testa, men överväg ändå att kontakta en skadedjursbekämpare som kan hjälpa dig att bedöma hur allvarlig situationen är.

Källa: Anticime

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons