Lästips:HusmorstipsStädningÅterbrukHuskurerStäda med bikarbonat

Huskur till hund med diarré – tips på vad du kan göra själv hemma

17 maj, 2021 
Mirijam Geyerhofer
Hjälp din sjuka hund med enkla huskurer.
Det är aldrig roligt när ens husdjur blir sjuka, som tur är finns det huskurer att göra själv.
Det är vanligt att hundar blir dåliga i magen när de ätit något olämpligt, men inte desto mindre jobbigt för både hunden och dess ägare. Här är några tips som kan få din bästa vän att bli pigg igen!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hundar lyckas ibland smaska i sig både det ena och det andra när de är ute på promenad, och till skillnad från oss människor så tål de också en hel del. Men ibland kan till och med den mest stålmagade vovven få i sig något som ställer till det, och då kan det vara skönt att veta vad man kan göra hemma.

Hundar som har återkommande magproblem bör inte behandlas hemma, men om man vet att diarrén beror på att hunden fått i sig något olämpligt så behöver man inte uppsöka veterinär direkt. Små hundar, äldre hundar och valpar tål vätskebrist sämre än friska normalstora hundar. Är du orolig eller osäker på vad som gäller för din hund så kontakta en veterinär.

Se också: Vilken hundras passar dig?

Vilken hundras passar dig bäst?Brand logo
Vilken hundras passar dig bäst?

Ge hunden skonkost vid magbesvär

Det är viktigt att hunden har fri tillgång till friskt vatten men den ska inte äta som vanligt om den är sjuk. Låt magen vila i minst sex timmar, och om hunden får behålla vätska och har ett i övrigt opåverkat allmäntillstånd så kan man ge den mat som är snäll mot magen, så kallad skonkost, efter det. Välkokt ris, kokt kyckling eller kokt vit fisk är exempel på mat som hunden kan få i väldigt små portioner för att stegvis se att magen klarar det.

Annons

Behöver jag kontakta veterinär när hunden har diarré?

Håll koll på hundens allmäntillstånd och kontakta veterinär för rådgivning vid dessa tillfällen:

  • Om hunden har förlorat mycket vätska och varken dricker eller äter
  • Om det är blod i avföringen
  • När diarrén inte upphör trots fasta och skonkost
  • Om hunden har ätit något som kan vara giftigt eller farligt
  • Ifall hunden inte kan behålla varken vatten eller vätskeersättning
Valp med magproblem hos veterinären.
När hundens allmäntillstånd är påverkat och den inte vill dricka eller äta är det bra att kontakta veterinär.

Blanda egen vätskeersättning

När en hund har förlorat mycket vätska så påverkas vätskebalansen i kroppen och då är det viktigt att i tillägg till vätskan även tillföra mineraler. En frisk hund behöver dricka ungefär en halv deciliter vatten per kilo kroppsvikt och dygn, men för en hund med vätskebrist är rekommendationen en hel deciliter per kilo. Genom att göra egen vätskeersättning och ge till hunden går det snabbare att återfå en normal balans.

Recept på vätskeersättning till hund

Vätskeersättning återställer vätskebalansen snabbare än vad vanligt vatten gör tack vare sina tillskott av salt och socker.

  • Blanda en tesked salt och en matsked druvsocker i en liter kokt vatten
  • Låt svalna och ge till hunden

Ge inte hunden tillskott för människor

Om hunden inte kräks utan endast har diarrér så finns det receptfria kosttillskott på apoteket som är bra. Tillskotten återställer balansen i tarmen och hjälper hunden att bli pigg snabbare. Ta hjälp av personalen för att hitta rätt preparat, och ge aldrig djur tillskott eller medicin avsedd för människor.

Källor: Agria, evidensia.se, Apoteket

Annons