Ikea återkallar haklapp – på grund av kvävningsrisk

Ikea återkallar haklappen Matvrå i färgerna blå och röd.
Möbeljätten Ikea återkallar haklappen Matvrå i färgerna blå och röd på grund av kvävningsrisk. Företaget uppmanar alla kunder att genast sluta använda haklappen och att lämna tillbaka den till närmaste varuhus.

Ikea skriver på sin hemsida att orsaken till att man återkallar produkten är kvävningsrisk. Trots att haklappen Matvrå, enligt Ikea är testad och ”uppfyller standarder och lagstiftning”, har man fått in rapporter från kunder om att knappen i nacken kan lossna.

Vi uppmanar alla kunder att omedelbart sluta använda MATVRÅ haklapp i blå och röd färg

Ikea återkallar haklappen Matvrå i färgerna blå och röd.

Ikea återkallar haklappen Matvrå i färgerna blå och röd. Foto: Ikea

Haklappen Matvrå återkallas

Lossnar knappen och ett litet barn sätter den i munnen finns risk för att barnet sätter den i halsen.

– Vi har fått rapporter om att knappen på Matvrå haklapp i blå och röd färg kan lossna, vilket kan vara en risk för kvävning. Därför väljer vi som försiktighetsåtgärd att återkalla Matvrå haklapp i blå och röd färg, säger Emelie Knoester, affärsområdeschef på Ikea of Sweden, till Aftonbladet.

Haklappen kan lämnas tillbaka utan kvitto

Nu vill företaget att alla kunder som köpt haklappen till sina barn att sluta använda den.

”Vi uppmanar alla kunder att omedelbart sluta använda MATVRÅ haklapp i blå och röd färg och lämna tillbaka den till valfritt Ikea-varuhus för återbetalning. Kvitto behövs inte”, skriver företaget på sin hemsida.

Återkallelsen gäller bara haklappen Matvrå i färgerna blå och röd. Produkten finns också i en annan variant, med ett frukt- och grönsaksmönster, men dessa dras inte tillbaka. Det beror på att den modellen består av ett annat material och en annan design, vilket gör att knappen inte kan ramla av.