Trending: HusmorstipsStädknepÅterbrukHuskurer

Impregnera skor – så gör du med 4 vanliga material

16 nov, 2016 
Malin Perlheden
Att impregnera vinterskorna är mer eller mindre ett måste för att de ska hålla sig fina och fräscha genom vintermånaderna
Här ger vi dig handfasta tips på hur du impregnerar skor i olika material; från sneakers till dina läderskor.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att impregnera vinterskorna är mer eller mindre ett måste för att de ska hålla sig fina och fräscha genom vintermånaderna.  Snö, slask och salt sätter sina spår och kan i värsta fall förstöra dina fina skor. Hur ofta du behöver impregnera beror på vädret, men är det riktigt slaskigt och ruggigt ute och du använder skorna ofta, är det bra att göra det ett par gånger i veckan.

Det finns ekologisk impregnering som inte är farlig att andas in, annars är det bäst att sköta processen utomhus och att ställa skorna på en bit papper. Impregneringsspray finns att köpa i välsorterade butiker, eller hos skomakaren. Kom ihåg att aldrig använda på lackat läder eller gummi!

Impregnera dina vinterskor så håller de sig fina och fräscha längre.
Impregnera dina vinterskor så håller de sig fina och fräscha längre. Bild: Shutterstock

Impregnera skor – så tar du hand om olika material

Mockaskor

Mockaskor är känsliga och behöver ett ordentligt skydd. Använd en impregneringsspray som du låter torka innan du borstar upp mockan med en borste. Upprepa gärna impregneringen för ett extra bra resultat.

Annons

Läderskor

Använder du bara skokräm på dina läderskor? Då ger du inte skorna bästa möjliga skydd. Använd istället en impregneringsspray som gör att läderskorna får en vattenavvisande yta. Det finns även impregneringsmedel som återoljar lädret så att det ser nytt och fint ut samtidigt!

Textilskor

Här behöver du bara använda ett tunt lager impregneringsspray. När det har torkat kan du upprepa för ett extra skyddande resultat.

Syntetskor

Här är det viktigt att du använder en vattenbaserad impregneringsspray. Om du använder impregneringsspray som är avsedd för läderskor kan du förstöra skorna och göra dem flammiga.

Källa: feetfirst.se

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons