Lästips:HusmorstipsStädningÅterbrukHuskurer

109 kilo kantareller på en helg – kolla in den galna rekordskörden!

26 aug, 2021 
Mirijam Geyerhofer
Kantareller i fjällen – plockade massor.
Olle Jonsson, hans kusins make Erik Karlsson och tvillingbror Per Henriksson med frun Sara Henriksson hade fullt upp med att både plocka svamp och underhålla de yngsta svampplockarna Maja, Hugo, Elis, Leah och Svea.
Sensommarhelgen i Borgafjäll gav en rejäl utdelning på svampkontot – hela 109 kilo kantareller adderades till packningen på hemvägen.
– Det var ett riktigt kantarell-eldorado, säger Olle Jonsson i Örnsköldsvik.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hemma i Örnsköldsvik har arbetet med att rensa svamp pågått under hela veckan. Många kilon har skänkts bort till vänner och familj, och det har även varit en stor efterfrågan om att få köpa, enligt Olle.

– Vi har blivit av med massor, så Ö-viksborna sitter väl och mumsar i alla stugor och hus nu.

Att de hittat så mycket svamp just i år är en kombination av att 2021 har visat sig vara ett mycket gynnsamt år för både bär och svamp, men även för att de i släkten har sina sedan länge hemliga svampställen vid fjällsluttningarna i Borgafjäll.

Släkten har haft stuga där i över 50 år och Olle och hans syskon och kusiner har sprungit omkring i terrängen under hela sin uppväxt, vilket de drar nytta av nu.

Se också: Dictes lilla svampskola

Dictes lilla svampskolaBrand logo
Dictes lilla svampskola

– Här vid kusten i Örnsköldsvik där vi bor annars ändras ju miljön, skog försvinner och så vidare. I fjällen lämnas det orört, och då finns också de gamla svampställena kvar.

Annons

Skottar kantareller med snöskyffel

Hemliga ställen i all ära, detta slår alla tidigare år när det kommer till svampskörd. På familjens stuguthyrningssida på Facebook ligger ett filmklipp där Olles tvillingbror Erik skyfflar ner kantareller i en stor blå Ikea-kasse med hjälp av en spade, en inte allt för vanligt syn när det kommer till svampplockning.

Gänget var ute tre dagar i sträck och om de tänkte att starten med 14 kilo svamp på fredagen var lyckosam så var det inget emot lördagens rekordplockning av hela 75 kilo. Det tog totalt nio och en halv timme där de turades om med att plocka svamp och hålla barnen på gott humör.

109 kilo kantareller – kolla in familjens galna rekordskördBrand logo
109 kilo kantareller – kolla in familjens galna rekordskörd

– Vi fyllde alla säckar vi hade och gick hem till stugan i omgångar och tömde kasse efter kasse. Barnen var med och lekte i skogen hela dagen, säger Olle.

Annons

"Vi orkade inte bära mer"

Även om de delat med sig av sin rekordskörd så kommer det absolut tillagas mycket kantareller hemma i Örnsköldsvik under hösten.

– Vi är stora svampkonsumenter själva, och något av det enklaste och godaste är ju en macka med lite smörstekta kantareller med grädde och lite salt och peppar.

Finns det någon svamp kvar i Borgafjäll nu?
– Det finns massor, vi hade plockat ännu mer om vi kunnat men vi hade slut på påsar och orkade ärligt talat inte bära mer heller.

Goda kantarellrecept

Sugen på kantareller? I det stora arkivet inne på recept.se finns massor av recept med kantareller att inspireras av!

Annons