Knep för att behålla maten fräsch längre

Matvaror på en blå bänk.

Har du varit med om att mjölken i kylskåpet surnar fortare eller upptäcker att glassen är täckt med massa frost? Här är några knep på hur du får maten att hålla längre.

Bröd

Bröd har en tendens att mögla snabbare när det är varmt och fuktigt som till exempel under sommaren, då kan du förvara brödet i kylskåpet. Men man brukar i regel inte rekommendera att förvara brödet i kylskåpet då åldringsprocessen för brödet går snabbare i ett kylskåp. Det absolut bästa för att bevara brödet är att lägga det i frysen istället, då åldrandet av brödet avstannar nästan helt.

Du kan även lägga ditt färska bröd i en papperspåse så att brödet kan andas. Linda först in brödet i kökshandduk innan du lägger det i påsen.

Nystädatkänsla: Så håller du diskbänken ren och fräsch - 5 enkla knep

Bär

Färska bär blir lätt mosiga eller mögliga efter bara någon dag efter de lagts i kylen. För att bevara de färska bären lite längre i kylskåpet ska man rensa ut redan mosiga eller mögliga bär direkt.

Ett annat knep är att, efter du plockat bort mosiga och mögliga bär, blanda nio delar vatten med en del vitvinsvinäger. Lägg bären i en bunke tillsammans med blandningen en liten stund, skölj och torka sedan av bären. Nu håller bären betydligt längre än vad de annars hade gjort.

Sallad i påse

Det händer ofta efter man har köpt en påse med sallad att den snabbt blir brun och tråkig. För att bevara hållbarheten på salladen längre är ett knep att lägga en bit hushållspapper i påsen och sedan stänga igen påsen med en klämma. Pappret kommer att absorbera fukten i påsen och minskar risken för en tråkig sallad.

Se också: Sju matvaror du aldrig ska ha i kylskåpet

Mjölk

Du kanske har varit med om att du tycker mjölken i kylen surnar för snabbt? Här är ett knep som gör att mjölken i kylskåpet håller längre. Temperaturen är som allra varmast i kylskåpsdörren, vilket brukar vara där man oftast ställer mjölken. Det bästa är alltså att lägga mjölkan på någon av kylskåpshyllorna.

Glassförpackningen

För att slippa frosten i din glassförpackning kan du med ett enkelt knep slippa detta. När du nästa gång ska frysa in glass kan du lägga plastfolie tätt mot glassen, vilket gör att plastfolien skyddar glassen och den håller sig fräsch längre.

Läs mer och köp den smarta köksdispensern här (reklamlänk från Allas shop)

Grönsakslådan

Ett knep för att bevara frukt och grönt längre i grönsakslådorna i kylskåpet är att lägga hushållspapper i botten av lådorna. Detta hjälper mot kondensen som kommer från grönsakerna när de kyls ner.

Tycker du att frukten mognar för snabbt och blir dålig? Testa att lägga äpplen för sig själv då äpplen ger ifrån sig etylengas som får den andra frukten att mogna snabbare.

Bananer har också en tendens att bli mogna väldigt fort. Testa att linda in stjälkdelarna i plastfolie, detta kan göra så att bananerna inte mognar lika fort.

Färska örter

För att behålla dina färska örter lite längre kan du klippa örterna från krukan och sedan lägga dem i en glasburk eller i en örtbevarare. Detta förlänger tiden för örterna upp mot tre veckor.

Läs mer och köp örtbevararen här (reklamlänk från Allas shop)

Fler inspirerande knep hos allas.se: