Trending: HusmorstipsStädknepÅterbrukHuskurer

KonMari-expertens bästa tips för att skapa ordning

21 apr, 2019 
https://image.allas.se/image-102471?imageId=102471&width=1320&height=689
Redaktionen
I takt med att bostaden fylls med ljus är det många som känner för att vårstäda. Här delar KonMari-experten Clara Johansson med sig av sina bästa tips för få till en härlig nystart hemma.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hajpen kring Marie Kondo och KonMari-metoden kan knappt ha undgått någon. Redan 2015 utnämndes det japanska organiseringsproffset Marie Kondo till en av världens 100 mest inflytelserika personer av Time Magazine. Det efter att hennes succébok The Life-changing Magic of Tidying Up kommit ut på engelska. Sedan dess har boken sålts i miljontals exemplar, och när Marie Kondo fick sin egen serie på Netflix – Tidying Up with Marie Kondo – i januari i år blev städmetoden på riktigt ett fenomen världen över.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Clara Johansson, SolClara, är en av landets certifierade KonMari-konsulter – och anledningen till att hon från första början föll för KonMari var för att metoden påminner henne om vad som på riktigt gör henne lycklig.

– Det är framförallt två saker jag uppskattar med KonMari. Dels att metoden påminner mig om att fylla mitt hem och liv med innehåll som gör mig genuint lycklig, men också att jag aldrig mer behöver rensa. Efter en ordentlig utrensing med KonMari-metoden har du grunden till att alltid leva i ett organiserat hem, säger Clara Johansson.

Annons

Clara Johanssons bästa tips för att skapa ordning hemma:

1. Vårstäda tillsammans

Tillsammans blir det roligare och lättare att komma till skott. Ta därför initiativ och bjud med alla i hushållet till att delta i en vårlig städfest. När ni är igång med utrensningen blir det tvärtom svårt att sluta. Det är tillfredställande att se hur hemmet förvandlas.

2. Rensa stegvis i kategorier

Gör en ordentlig utrensning i år så sparar ni tid för kommande år. Men kom ihåg att ta en sak i taget, annars blir det kaos. Börja med kläder och skor, sedan tidningar och papper. Därefter går ni in i badrummet och köket. Fortsätt sen med leksaker, hobbyprylar och inredningsdetaljer. Ta även en titt i garaget eller förrådet när ni ändå är igång.

3. Tänk alltid: Behålla – skänka – sälja – återvinna

Tänk i första hand hållbara lösningar innan ni slänger något. Rensningen går fortare och blir mer strukturerad om ni bildar fem hörn. Behålla? Skänka? Sälja? Återvinna? Slänga? Ta hjälp av varandra och låt en fokusera på att ta beslut medan de andra assisterar med att sortera och packa i påsar eller kartonger.

Annons

4. Åk till återvinningen så fort som möjligt

När ni gjort det stora jobbet med att rensa återstår det att få iväg de saker som inte längre ska vara kvar. Det är lätt hänt att grejerna blir stående i hemmet om detta inte görs direkt – så se till att komma iväg så fort som möjligt. Be någon om hjälp om ni inte har möjligheten att göra det här själva, alternativt ta hjälp av företag som tillhandahåller den här typen av tjänst. En personlig favorit är appen Tipptapp.

5. Vädra ur och köp färska blommor

När du gjort en ordentlig vårutrensning kommer ditt hem automatiskt att kännas mer luftigt och härligt. Att avsluta städfesten med att rengöra fönstren, öppna upp och släppa in frisk luft kommer ge en ännu fräschare och friskare känsla. Unna dig också att köpa färgglada blommor som ger nytt liv och höjer energin i hemmet.

Annons

Ont om tid men vill hinna städa lite? Prioritera det här:

– När det kommer till att rensa och organisera är ett bra tips att börja med att gå igenom säsongsrelaterade kläder och skor, fram med vår/sommar och packa undan höst/vinter så sparar du utrymme i både hallen och i garderoberna. Gällande rengöring hade jag prioriterat att putsa fönstren och dekorera med levande färgglada blommor, det gör stor skillnad, avslutar Clara Johansson.

Av Emma Castman/Femina

Foto: Emi Svedberg

Annons