Lästips:HusmorstipsStädningÅterbrukHuskurerStäda med bikarbonat

Luktar det unket i tvättmaskinen? Här är lösningen!

26 feb, 2020 
allas.se redaktionen
En kvinna känner unken luft från tvättmaskinen. Så här löser du problemet.
Foto: Shutterstock/TT
Möts du ofta av en obehaglig och unken lukt när du öppnar luckan till tvättmaskinen? Oroa dig inte, snart är odören ett minne blott. Så här enkelt är det att få bort den!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Lika trevligt det är att andas in den härligt fräscha doften av nytvättade kläder när vi öppnar tvättmaskinen, lika otrevligt är det att mötas av en unken och otrevlig lukt som dessutom har en tendens att hänga sig fast i kläderna när de har torkat.

Du behöver dock inte oroa dig för att behöva lägga tusenlappar på en ny tvättmaskin. Att få dålig lukt i tvättmaskinen är ett mycket vanligt problem som är väldigt enkelt att lösa och förklaringen är helt naturlig.

Se också: Så får du tvätten krispigt vit igen

Så får du tvätten krispigt vit igenBrand logo
Så får du tvätten krispigt vit igen

Varför luktar det illa i tvättmaskinen?

Att problemet med dålig lukt i tvättmaskinen är så pass vanligt hänger ihop med att allt fler av oss väljer att tvätta våra kläder vid lägre temperaturer. Anledningarna till detta är både flera och goda. Att tvätta vid lägre temperaturer är till exempel energisnålt vilket gör att vi besparar både vår miljö och våra plånböcker från onödig belastning.

Dessutom är det skonsammare mot kläderna att tvättas vid lägre temperaturer eftersom slitaget på textilierna minskar. Men att alltid tvätta på låga temperaturer öppnar också för att ovälkomna mögelsporer och bakterier ansamlas i maskinen och med dessa kommer de dåliga lukterna ofta som ett brev på posten.

Så får du bort dålig lukt från tvättmaskinen

Om det händer att dina kläder luktar illa när du har kört klart ett program är det antagligen dags att ge din tvättmaskin lite extra kärlek. Ett enkelt sätt är att köpa ett maskinrengöringsmedel som du regelbundet använder för att fräscha upp trumman. Se också till att alltid lämna luckan öppen när du inte använder maskinen så att trumman luftas ordentligt mellan varje gång som du använder den.

Källa: Good Housekeeping

Annons