Trending: HusmorstipsStädknepÅterbrukHuskurer

5 sätt att bli mer miljövänlig – i badrummet

24 jun, 2021 
Sofia Sundqvist
Ett stort och öppet badrum med badkar.
Vill du leva mer hållbart? Då kan du börja där vi spenderar mycket av vår personliga tid – nämligen i badrummet. Vi har samlat fem tips som gör det lätt för dig att gå mot ett mer miljövänligt liv.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Du kanske redan sopsorterar och väljer cykeln istället för bilen – men vill leva ännu mer hållbart? Att ta steget mot ett hållbart liv kan kännas tidskrävande och omständigt, men så behöver det inte vara.

En bra idé är att börja där du spenderar mycket av din personliga tid – i badrummet. Det är vår lugna oas i hemmet där vi genomför våra dagliga rutiner och ritualer, allt från att borsta tänderna, göra våra behov och ta den härliga kvällsduschen. Det är också rummet där plastförpackningarna används i mängder och vattnet rinner extra länge. Vi har samlat tips som hjälper dig till en mer miljövänlig vardag.

Se också: Effektiva rengöringsprodukter som är snälla mot miljön

Fantastiskt effektiva rengöringsprodukter som är snälla mot miljönBrand logo
Fantastiskt effektiva rengöringsprodukter som är snälla mot miljön

– Vi spenderar så mycket tid i badrummet. Det är den platsen i huset vi spenderar mängder med vatten och olika plastförpackade produkter. Därför ar det den enklaste platsen att börja leva mer hållbart på. Det glädjer mig att vi på GROHE kan erbjuda produkter som faktiskt gör det lättare for andra att leva mer hållbart utan att det påverkar kvaliten eller designen. Jag hoppas verkligen att de har tipsen kan vägleda läsarna ett steg i rätt riktning och att de inspireras av de oändliga möjligheterna, säger Christina Holmberg, PR & Communications Manager Nordics.

Annons

5 tips för att bli mer miljövänlig i badrummet

1. Stäng av kranen

Att ha kranen rinnandes samtidigt som man borstar tänderna är faktiskt inte nödvändigt. Ända är det något många glömmer bort. Faktum är att det rinner sex liter vatten ur kranen varje minut. Det innebar alltså att två tandborstningar på cirka två minuter per dag kan spara på så mycket som 24 liter vatten per person och dag.

2. Dra ut sladden

Även badrummet fyller vi med tekniska prylar, allt från hårtorken till rakapparaten. Var noga med att dra ut sladden så fort du är klar med att torka håret eller raka dig. Många av dessa verktyg kan nämligen fortsätta att förbruka el även om de inte används, något som varken är bra för miljön eller plånboken.

3. Korta ner duschtiden

En duschtid på tre minuter motsvarar 36 liter vatten medan en dusch på tio minuter motsvarar 120 liter. Är en längre dusch del av din orubbliga rutin går det exempelvis att stänga av duschen vid intvålning. Vill du ta din hållbara duschrutin till nästa nivå är ett tips att se över ditt duschhuvud och investera i ett vattenbesparande duschhuvud med Eco-knapp. Vips! Så kan du enkelt reducera mängden duschvattnen med 40 procent.

Annons

4. Duscha kallt

Kallduschar är inte bara bra för hälsoskäl, utan det gynnar även vår miljö att duscha kallt då onödig energi inte läggs på att värma upp vattnet.

5. Sortera mer

Skräpet som kommer ut från badrummet består oftast av plast, plast och lite mer plast. Alla dessa förpackningar är ibland svåra att undvika hur mycket vi än försöker. Se därför till att tömma förpackningarna på allt innehåll, sortera och återvinn.

Annons