Trending: HusmorstipsStädknepÅterbrukHuskurer

Poolrengöring: Så håller du poolen ren i sommar

22 maj, 2023 
Susanne Lolling
En glad kvinna i en pool
Har du lyxen att ha en pool av något slag att svalka dig i under sommaren? Lyckost! Men som alla som har pool vet så kräver det även en del jobb för att hålla poolen fräsch och brukbar. Här är en kort guide för hur du kan hålla din pool ren!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Sommar, sol och härliga bad. Om man har en pool hemma är det ljuvligt att kunna ta sig ett dopp under de varmaste dagarna. Men tänk på att poolen behöver rengöras för att den ska vara fräsch.

Här är 6 tips på hur du håller din pool ren i sommar.

Se också: 5 tips - så håller dina badkläder längreBrand logo
Se också: 5 tips - så håller dina badkläder längre

1. Skumma ytan

En bra början är att vara ganska så nitisk med att hålla efter din pool, oavsett storlek, genom att skumma den. För en större pool är en så kallad poolskimmer smidigt, den fungerar sol i sil där vattnet silas igenom för att samla upp såväl oönskat skum som löv, insekter och skräp. Annars är en håv ett praktiskt och ekonomiskt sätt att skumma poolens yta.

Annons

2. Håll filtret rent

Poolens filter är en annan viktig sak att hålla efter, och det ska rengöras och bytas ut regelbundet. Ett sandfilter behöver backspolas för att bli rent, medan ett patronfilter kan spolas av med vattenslangen. Ett sandfilter behöver även regelbunden tillförsel av flockningsmedel. Generellt för filter är att du följer tillverkarens rekommendationer.

3. Skrubba rent

Har du en mindre pool eller bubbelbad kan du passa på att skrubba väggar och botten och spola rent när du byter vattnet. Att regelbundet borsta rent förebygger beläggningar och förbättrar vattenkvaliteten. För en större pool kan poolborsten kompletteras med en pooldammsugare, antingen en självgående eller en manuell bottensugare.

En barnfamilj som sitter vid en pool.
Tänk på att det absolut bästa sättet att hålla poolen fräsch är att alltid se till att alla duschar av sig innan de hoppar ner i vattnet.

4. Rätt vattenbalans

Poolens pH-värde visar surhetsgrad och alkaliniteten i vattnet. Är det för lågt (surt) kan det orsaka ögon- och hudirritation, skador på poolutrustning och rostangrepp. Är det för högt (alkalinitet) påverkar det rengöringsförmågan hos desinficeringsmedel som klor, och ökar risken för kalkutfällning och algtillväxt.

Annons

5. Ha koll på kloret

Det vanligaste och mest effektiva sättet att hålla poolvattnet rent är att använda sig av klor. Det tillsätts oftast i form av pulver eller puckar, varje dag eller veckovis.

Som riktlinje ligger ett bra klorvärde mellan 1-2 ppm, i fritt klor. I dag är det populärt med så kallat fyrfunktionsklor, som även innehåller algmedel, flockningsmedel och klorstabilisator, ofta i puckform. En puck tillsätts enligt tillverkarens rekommendationer antingen i en klorinator eller i silkorgen i brädavloppet, där den sakta löses upp i det cirkulerande vattnet.

Använder du kemikalier i granulat- eller vätskeform, ska det alltid lösas upp i en hink med rent, ljummet vatten innan det hälls i poolen. Fritt klor mäter du enklast med teststickor, alternativt med en fotometer.

6. Chockklora vid behov

Att chockklora innebär att man tillsätter ett mer effektivt desinfektionsmedel i vattnet, som snabbklor. Det görs oftast vid säsongsöppning eller stängning, samt vid hög värme, algbildning, mycket regn och när det är ovanligt många som använder poolen.

Annons

Chockklor består av granulat/pulver som ska tillföras medan vattnet cirkulerar. Efter cirka ett dygn kan den smuts som syns städas bort med en bottensug. Den smuts som inte syns samlas i filtret, som bör rengöras noggrant. Klorhalten i vattnet kan vara väldigt hög i något dygn efter behandlingen, varför det är bäst att vänta lite med mäta kloret. Det kan även vara bra att kontrollmäta pH-värdet.

Så får du koll på poolens pH-värde:

  1. Testa pH-värdet regelbundet – minst en gång per vecka – med hjälp av testremsor eller en pooltestare. Om poolen används flitigt eller vädret är extra varmt, så bör vattnet testas varannan till var tredje dag, minst.
  2. Rätt pH-värde för din pool bör ligga mellan 7,2-7,6. Då håller kloret vattnet rent, utan att irritera ögon och hud.
  3. Om pH-värdet går under 7,2 eller över 7,6 behöver du höja respektive sänka det med hjälp av pH-sänkare eller pH-höjare.

Källa: Spaobad, Poolkungen.

Annons