Lästips: HusmorstipsStädknepÅterbrukHuskurer

Test: Rädda en bränd kastrull med läsk?

25 jan, 2024 
AvTove Björnlundh
Orange diskhandskar skrubbar ur en kastrull.
På internet saluförs läsk om ett mirakelmedel att städa med. Men funkar det?
Vidbränd kastrull med ingrodda matrester? Hemskt!
Att städa och diska med läsk saluförs som ett lifehack på internet.
Men funkar det?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons
Se också: Så blir dina glas skinande renaBrand logo
Se också: Så blir dina glas skinande rena

Mjölk är ibland Satans verktyg. Inte bara för laktosintoleranta utan även för mig som är intolerant mot smuts. För om man bara tittar bort i en nanosekund så kan mjölken koka över och förstöra en kastrull. Denna lilla incident fick mig dock att hitta ett kul test: Kan man rädda kastrullen med hjälp av coca-cola?

Coca-cola ska kunna rengöra toaletten och kakel

Enligt otaliga sajter på nätet ska coca-cola vara ett mirakelmedel när det kommer till städning. Det är inte bara kastruller man ska kunna rädda. Du ska kunna använda det som toalettrengöring, rengöra mynt (hur ofta man nu behöver det), ta bort rost och göra kakel skinande rent.

Annons
En vidbränd kastrull i närbild.
FÖRE: Brännmärkena på kastrullens kanter är en disk-mardröm.

Anledningen? Syran i läsken! Cola innehåller citronsyra och fosforsyra som ger drycken ett lågt pH-värde. Det ska i sin tur göra att läsken råder bot på rost, tvålrester och smuts.

Så klart vill vi testa detta! När undertecknat ändå råkat koka över mjölk och bränna en kastrull så gjorde jag testet. Jag hällde läsken i kastrullen, så pass mycket att det täckte de brända fläckarna och lät det stormkoka i ett par minuter.

Annons

Så här gör du:

1. Häll i coca-cola så att det täcker det brända i kastrullenoch låt koka i ett par minuter.

2. Diska som vanligt.

Cola kokas i en kastrull.
Det doftar i alla fall gott med kokande läsk. Men kommer det hjälpa?

Smart lifehack eller myt att läsk går att städa med?

Funkade det? Inte ens nära! Kastrullen såg nästan ut som innan och det hände inget när jag gnuggade med diskborsten. Kan random folk på internet verkligen ha fel? Jag ville inte tro det. Jag började fundera på om jag gjort fel som helt sonika hällt i den cola zero-burk som stod i kylen. Kanske är det sockret som också ska skrubba kastrullen?

Annons
En kastrull med brännmärken kvar.
EFTER: Kastrullen ser nästan likadan ut som innan cola-disken.

Ut till butiken och tillbaka till spisen med en sockerläsk i högsta hugg. Och ... Det funkade inte heller. Jag har sett andra lyckas på internet - men jag kan inte rekommendera detta städtrick. Jag lyckades dock rädda kastrullen. Först kokade jag upp ättika och vatten, men det brända var kvar. Sen skrubbade jag så hårt jag kunde med en tvättsvamp – det gjorde susen. Men jag tror det var kraften och den grova tvättsvampen snarare än något mirakelmedel som räddade kastrullen.

Annons