Artikeln innehåller reklamlänkar

Få bort dålig lukt från skärbrädan med enkelt husmorsknep

Skärbrädor
Ta hand om dina skärbrädor på ett enkelt och miljövänligt sätt med produkter som ofta finns hemma. Vi visar hur du kan rengöra dina skärbrädor steg för steg!

Har dina uppskurna frukter en svag smak av vitlök? Ingen fara, då är det nog bara dags att göra rent din skärbräda och fräscha upp den ordentligt.

Ta hand om dina skärbrädor i trä

En sak man kan tänka på när man rengör skärbrädor i trä är att inte använda för varmt vatten eftersom det är ett levande material – ett tips är att tänka på vilken temperatur regnvatten har där träd lever och finns.

Självklart kan du skölja av din skärbräda i varmt vatten, men undvik diskmaskin och blötläggning – det blir lätt sprickor i träet och skärbrädan kan svälla eller böja sig, vilket leder till att den blir ostadig att skära på till slut. Olja in din skärbräda lite då och då för att undvika att detta händer.

De oljor som rekommenderas att användas är kokosnötsolja, paraffinolja, bivax eller mineralolja. Om du använder olivolja eller solrosolja kan dofter fastna i träet, vilket gör att maten du skär kan få en konstig smak.

Rengör skärbrädan på djupet – steg för steg

Du behöver:

  • Salt
  • Citron (gärna ekologisk!)
  • Ättika
  • Bikarbonat

Med dessa medel får du bort både bakterier och dålig lukt på ett miljövänligt sätt.

Så här gör du:

  1. Pressa ut saften från ena halvan av citronen och gnugga den mot skärbrädan.
  2. Häll på ordentligt med salt över hela brädan och fortsätt gnugga med citronhalvan.
  3. Efter ca 15 minuter blandar du ättika och bikarbonat för att sedan smörja in skärbrädan med hjälp av den andra halvan från citronen.
  4. Låt det verka i ca 10 minuter och skölj sedan av skärbrädan med ljummet vatten och låt den torka. Klart!

5 tips på skärbrädor i trä

Skärbräda i kvalitetsbok

Den här skärbrädan i 100% bok fungerar utmärkt att både skära och servera på. Den är även försedd med fötter för extra stabilitet. Läs mer och köp här. (länk till Bagaren & Kocken)

Skärbräda i ek

Skärbrädan har ett rejält handtag och fungerar som serveringsbräda. När du inte använder brädan kan den hängas på väggen med hjälp av snöret. Läs mer och köp här. (länk till Cervera)

Skärbräda av massiv lönn

Det här är en stor och robust skärbräda i massiv lönn. Perfekt att använda när man ska skära upp mycket mat. Läs mer och köp här. (länk till Åhléns)

Skärbräda i mörk ask

Välj om du vill använda en slät eller räfflad sida. Så fin att ha stående i köket som en detalj. Läs mer och köp här. (länk till butik)

Rund skärbräda

Leif Mannerströms runda bräda i mangoträ passar perfekt att servera delikatesser på . Läs mer och köp här. (länk till RoyalDesign)

Se också: Fantastiskt effektiva rengöringsprodukter som är snälla mot miljön

Fantastiskt effektiva rengöringsprodukter som är snälla mot miljön
1:01

Efter reklamen: Fantastiskt effektiva rengöringsprodukter som är snälla mot miljön

(1:01)

Slå på ljud