Lästips:HusmorstipsStädningÅterbrukHuskurer

Smarta husmorsknepet: Så rengör du enkelt en vas med smal hals

26 sep, 2023 
Blommorna trivs inte i smutsiga vaser, men vissa vaser är verkligen OMÖJLIGA att göra rent ordentligt.
I ett videoklipp på Instagram delar en brittisk influencer med sig av ett riktigt användbart husmorsknep.
Se hur hon gör rent vaser med smal hals – med hjälp av bikarbonat och ris!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Så skapar du en torkad bukett på ett enkelt sättBrand logo
Se också: Så skapar du en torkad bukett på ett enkelt sätt

Lika härligt som det är att fylla hemmet med snittblommor eller nyplockade blommor från trädgården, lika tråkigt är det när blommorna dör tvärsnabbt. Det kan bero på att blommorna fått stå i en smutsig vas.

Ja, vissa vaser, speciellt de med smal hals, är riktigt svåra att få helt rena. Även med långa borstar som är framtagna för ändamålet. Så vad gör man då?

En brittisk kvinna tog till Instagram för att visa upp sitt enkla knep som gör rent hela vasen (även botten), med minimal ansträngning.

Annons

”Det här är så genialt! Jag kommer använda detta knep när jag gör rent alla mina små knoppvaser”, skriver en följare på Instagram efter att ha tagit del av kvinnans knep.

Husmorsknepet: Gör din smutsiga vas som ny igen

Influencern Rachel, bakom livsstilskontot @charliescottageludlow på Instagram, tog till plattformen för att dela med sig av ett smart husmorsknep.

Det är i en video som hon lyfter ett vanligt problem, nämligen att snittblommor ofta dör snabbare i smutsiga blomvaser. Vilket i sin tur leder henne till lösningen: en enkel och giftfri metod för att rengöra vaser med smal hals – eftersom dessa är EXTRA svår att få rena.

”Blommor behöver ALLTID en REN vas och de smalhalsade varianterna är de svåraste att få rena – speciellt i botten”, skriver hon intill videon där hon visar steg för steg hur hon går tillväga när hon rengör en liten glasvas med smal hals.

Hon fortsätter:

”Ge den här husmorsmetoden med bikarbonat, okokt ris och varmt vatten ett försök och se hur din vas blir som ny igen!”

Annons

Så rengör du en vas med smal hals:

Hur gör man då om man vill testa Rachels knep? Du behöver bikarbonat, okokt ris, tillgång till varmt vatten, en matsked, en kökstratt och ett durkslag. Och ja, såklart... en smutsig vas.

1. Bikarbonat

Steg ett är att placera tratten i vasens smala halsöppning. Häll sedan ner två matskedar bikarbonat i vasen via tratten.

2. Okokt ris

Steg två. Addera två matskedar okokt ris ner i vasen via tratten. Om du har en större vas än den i videon behöver måtten givetvis anpassas.

Annons

3. Häll i varmt vatten

Steg tre är att addera varmt vatten i vasen via halsmynningen. Det går bra med varmt vatten från kranen. Därefter täpper du till halsmynningen med handflatan och skakar vasen ordentligt.

4. Låt verka

Steg fyra stavas ”vänta”, det vill säga låt vasen stå i 30 minuter med risblandningen.

Annons

5. Skölj rent

Det femte och sista steget går ut på att hälla utt vasens innehåll och skölja ur den noggrant.

6. Njut av resultatet!

Resultatet blir en skinande ren vas, utan en beläggning av smuts och damm som ansamlats i vasens vrår.

Annons

PS. Kom ihåg att det är viktigt att göra rent vasen i nära anslutning till att du ska placera blommor i den.

Kan man göra knepet mer hållbart?

I kommentarsfältet reagerar en följare med ett tips på hur man kan optimera Rachels smarta vasrengöringsmetod och göra det mer hållbart.

Följaren föreslår nämligen att man tar vara på risvattnet efteråt för att använda som växtnäring.

”Fiffig idé... Kan man använda risvattnet för att ge näring till krukväxter och blombäddar också? Behöver göra research, men det känns som om det kan vara smart”, skriver personen i kommentarsfältet.

Både ris och bikarbonat kan ha goda effekter på våra växter. Huruvida det är en god idé att använda risvatten som är blandat med bikarbonat, får vi nog ta och fråga någon trädgårdsexepert om innan vi testar.

Se hela klippet här nedan:

Annons