Artikeln innehåller reklamlänkar

Så återanvänder du kaffesumpen

Kaffe som håller på att bryggas och efterlämna sump.
Kasta inte sumpen när kaffet är urdrucket – gammal kaffesump går att återanvända. Här får du våra fem bästa tips.

A
tt slänga kaffesumpen i komposten är förstås gott nog, men du kan ha mer nytta av de förbrukade kaffebönorna på långt flera sätt.

Här är sex smarta sätt att återanvända sumpen:

1. Ta bort dålig lukt

Nästa gång du skivat lök eller rensat fisk – gnugga lite kaffesump mellan händerna och skölj så är den envisa doften borta. Dålig lukt i allt från kylskåp till garderober kan också trollas bort: Torka sumpen på en bakplåt, lägg den i en skål och stoppa in i det illaluktande utrymmet. Simsalabim så neutraliseras doften.

2. Skrämmer iväg katten i rabatten

Kaffesump i rabatten ger färggrannare blommor och håller kissnödiga katter borta. Syran i kaffet är poppis bland de nyttiga maskarna, men inte bland skadedjur som sniglar och myror. Lite sump i grönsakslandet kan därför förbättra skörden.

3. Peeling för huden

En rejäl kaffeskrubb jämnar ut celluliterna och återfuktar huden. För mildare peelingeffekt, blanda lite kaffesump i duschtvålen. Eller gör din egen ansiktsmask: Mixa sumpen med vad du hittar i köket – avokado, honung eller kanske olivolja och havssalt – smörj in, låt verka en stund och tvätta av.

4. Rengöring

Gnid lortiga kastruller och stekpannor med lite kaffesump på en trasa så försvinner smutsen.

Se också: Så får du bort fula fläckar i toaletten

1:05

Efter reklamen: 5 enkla sätt att få bort fula fläckar i toaletten

(1:05)

Slå på ljud

Kaffesump + diskmedel = enklaste sättet att rengöra trånga flaskor och vaser där diskborsten inte kommer åt; bara blanda, skaka och skölj ur.

5. Slipp illaluktande händer

Ha alltid kaffesump i en burk under diskhon. Nästa gång du ska skiva lök, vitlök, fisk eller annat vars doft sätter sig på händerna – ta lite sump och gnugga det mellan händerna och skölj. All lukt är borta!

6. Slipp halkan

I stället för att salta, strö torkad kaffesump över isiga gångbanor. Syran hjälper på ett miljövänligt sätt till att smälta isen.

OBS! Om du vet med dig att det finns många fåglar där du bor ska du vara försiktig med att strö ut kaffesump på marken där de går och letar mat. Fåglar kan bli koffeinförgiftade vilket kan vara dödligt för dem, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt.

Tips! Smart kaffemått med klämma!

Smart och praktisk kaffemått med en påsklämma som kan försegla kaffepaketet. Den kan även nyttjas till andra livsmedel som kommer förvarade i påsar.

Läs mer och beställ här (länk till Allas shop)

Källor: Buzzfeed, Familjeliv, Yankeemagazine, Leva & Bo

Av Anna Lundegårdh