Lästips:HusmorstipsStädningÅterbrukHuskurer

Allt du behöver veta om silverfisken - 7 sätt som minskar risken för en invasion

17 aug, 2021 
Lukas Ernryd
Till vänster, silverfisk på en bok, till höger en klättrande silverfisk.
Silverfiskar är störiga men ofarliga. Här är allt du behöver veta om en av de vanligaste insekterna i våra inomhusmiljöer.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Silverfisk, silverpil, silvermal, bänksill och nattsmyg.

Kärt skadedjur har många namn. Men en sak är säker. Vad vi än väljer att kalla den så tycker vi alla att silverfisken är lika irriterande.

Den är en de vanligaste insekterna som vi har i våra hem.

Silverfisken finns i hela världen och har existerat i 300 miljoner år. Forskare har kartlagt nära 400 arter och de två vanligaste att hitta inomhus i Sverige heter silverfisk och långsprötad silverfisk.

Se också: Så slipper du silverfiskar hemma

Så slipper du silverfiskar hemma – 5 tipsBrand logo
Så slipper du silverfiskar hemma – 5 tips

De lever ofta i badrummet och gärna kring avlopp. Men de kommer inte därifrån. Vi bär oftast hem dem med våra livsmedel. Den vanliga silverfisken söker sig gärna till fuktiga och varma utrymmen. Därför är badrummet perfekt för dem.

Annons

Den långsprötade silverfisken äter andra insekter. Du kan ofta hitta den bakom golvlister och i bokhyllor som är platser där de kan hitta föda. De kan göra skador på bland annat tapeter och kläder.

Så blir du av med silverfiskar – 7 bra sätt

1. Hålla rent hemma

Har du rent och torrt hemma minskar du silverfiskens tillgång till föda för silverfisken. Låt inte brödsmulor och andra matrester ligga kvar på golvet.

2. Förvara mat i behållare

Lägg torrvaror som spannmål, pasta, ris, quinoa, mjöl, socker i lufttäta behållare.

3. Plocka undan böcker

Papper och kläder innehåller stärkelse vilket silverfisken älskar. Låt inte därför böcker eller tidningar ligga på golvet.

4. Rödcederolja

Det kan hjälpa att spraya rödcederolja på golvlister och under mattor. Silverfiskarna hatar doften och flyr fältet.

5. Minska fukt

Läcker något rör? Täta det. Fungerar ventilationen i badrummet? Åtgärda annars. Har du en fuktig källare? Sätt ner en avfuktare i källaren..

Annons

6. Strö diatoméjord

Kiselgur, eller diatoméjord, är en mjölaktig jordart. När silverfiskar kommer i kontakt med denna jord förstörs deras yttre vaxartade beläggning. Det får dem att förlora fukt vilket får dem att dö. Strö jorden kring listerna i ditt hem och på andra ställen du har sett silverfiskar.

7. Fällor

Det finns många olika slags fällor att köpa på marknaden. Väljer du en variant med borsyra, eller annat giftigt ämne, så tänk på att de kan vara väldigt farliga vid förtäring. Håll fällorna borta från barn och husdjur.

Källor: goodhousekeeping.com, antcimex.se, expressen.se.

Annons