Så brygger du kaffe när kaffefiltren är slut!

Slut på kaffefilter? Ingen panik – det finns flera sätt att få sig en kopp utan att behöva använda ett vanligt filter.

Det finns få saker som väcker livsandarna till liv på morgonen så effektivt som en kopp kaffe.

Tre koppar kaffe om dagen

Ända sedan början av 1700-talet har kaffe funnits på de svenska frukostborden och i snitt dricker varje svensk tre koppar kaffe om dagen. Det placerar Sverige på en tredjeplats i världen vad gäller kaffekonsumtion per capita.

Slut på kaffefilter? Ingen panik – det finns flera sätt att få sig en kopp utan att behöva använda ett vanligt filter. Bild: IBL Bildbyrå

Slut på kaffefilter? Ingen panik – det finns flera sätt att få sig en kopp utan att behöva använda ett vanligt filter. Bild: IBL Bildbyrå

Vi gillar kaffe alltså. Därför kan det lätt skapas panik i de svenska hushållen när man upptäcker att kaffefiltren tagit slut just i den stund då man ser fram emot en rykande kopp som allra mest.

Men du behöver inte rusa till närmaste matbutik i pyjamas bara för att få din efterlängtade kopp.

Videon kunde inte hittas

Här listar vi sex tips på hur du kan ersätta kaffefiltret:

1. Hushålls- eller toalettpapper

Vanliga kaffefilter är tillverkade av papper vars syfte är att släppa igenom vätska, så självklart går det nästan lika bra att använda hushållspapper. Forma några pappersark så att det passar in i kaffebryggaren och så är det bara att börja brygga.

Toalettpapper fungerar lika bra som hushållspapper. Ta flera ark, helst av ett lite tjockare toalettpapper, och placera i botten och längs sidorna av kaffebryggaren. Brygg – och njut av ditt kaffe och din företagsamhet!

2. Bomulls- eller linneduk

Det fungerar också fint att ta en gammal kökshandduk eller annan tygbit i bomull eller linne och använda som filter. Se bara till att tyget är antingen nyinköpt eller nytvättat så att du inte i misstag kokar kaffe med samma trasa som du torkar golvet med.

3. Strumpa

Det låter kanske inte som det fräschaste alternativet, men att använda en strumpa som filter är en väl beprövad metod som faktiskt fungerar. Dessutom är det mer miljövänligt eftersom du till skillnad från kaffefilter kan tvätta och återanvända strumpan. Häll kaffet i strumpan, håll den över en kopp eller kanna och häll på varmt vatten. Det fungerar också att använda en nylonstrumpa eller en näsduk i tyg på samma sätt!

4. Kaffe direkt i koppen

Det går faktiskt att skippa filtret helt och hållet! Häll malt kaffe i koppen, häll över kokande vatten och rör om. Snart faller kaffet till botten. Vänta några minuter tills allting har samlats på botten av koppen innan du börjar dricka. Om du tar mjölk i kaffet, tänk på att hälla i det efter att kafferesterna samlats på botten. Häll i mjölken men rör inte runt, då blir det grynigt.

5. Återanvändningsbara filter

Det finns i dag filter i metall eller nylon som går att använda flera gånger. Bara att skölja av och använda igen och igen!

6. Snabbkaffe

Om du verkligen inte hittar något hemma som kan ersätta kaffefiltret är ett hett tips att alltid ha en förpackning snabbkaffe hemma – en bra nödlösning också om kaffebönorna plötsligt är slut!

Av Minna Wallén-Widung
Källor: Little Coffee Place, Leaf

Läs också:

7 saker du kan göra med kaffesump!

13 oväntade saker du kan ha kaffefilter till!

Anna återvinner 70-talet – gör färgglada kaffefilter i tyg

Så återanvänder du kaffesumpen