Lästips:HusmorstipsStädningÅterbrukHuskurer

Så dukar du vackert – 3 tips som gör bordet festligare

27 dec, 2020 
Bitte E:son Forsberg
Till vänster, en blommande servettring, till höger syns vackra blommor vid en sked
Med lite tid och tålamod blir dukningen pricken över festbordet. Här ger vi dig tre tips som lyfter gästernas upplevelse.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Duka vackert med blommande servettring

Servett med en blommande servettring.

Denna vackra blommande servettring med placeringskort och en hälsning på ett ark på tallriken gör dukningen vacker och alldeles oförglömlig.

Du behöver:

Blommor, i detta fall vaxblommor och småbladig eukalyptus eller annat vintergrönt, exempelvis murgröna, pappetiketter för paket, bokstavsstämplar, smala sidenband, pappersark, dekorationstejp.

Se också: Duka vackert med papperspysselBrand logo
Se också: Duka vackert med papperspyssel

Gör så här:

1. Den lilla blommande servettringen gör du med hjälp av myrtentråd eller stark björntråd. Gör kransen lite större än servettrullen så att det går lätt att trä in servetten.

Annons

2. Trä servettringen runt den ihoprullade servetten.

3. Stämpla initialerna eller skriv namnet på etiketten och knyt fast den på servettringen med ett sidenband.

4. På varje tallrik har vi också placerat en hälsning. På ett tillklippt vackert eller pappersark har vi med hjälp av vackert dekorationstejp klistrat fast en kvist doftade eukalyptus på arket och med hjälp av stämplarna stämplat en hälsning. Exempelvis Gott Nytt År, God jul eller Glad midsommar beroende på tillfälle och årstid.

Duka vackert med placeringskort

Duka vackert med placeringskort.

Kul hållare till placeringskort kan du göra av korkar du sparat från champagneflaskor. Stämpla eller skriv gästens namn på en etikett och knyt ett sidenband i hålet.

Annons

Det går självklart bra att klippa ut kort ur ett lite stadigare pappersark och använda en hålslagare för att göra hål.

Du behöver:

Stora korkar från flaskor med champagne, etikett eller pappersark, sidenband och stämplar eller penna i t ex silver eller guld.

Gör så här:

1. Skär en liten skåra i korken så att du kan placera placeringskortet i skåran.

2. Det går självklart bra att klippa ut kort ur ett lite stadigare pappersark istället för att använda färdiga etiketter. Använd en hålslagare och gör ett litet hål i ena kanten på placeringskortet där kan du knyta ett fint sidenband som dekoration, du kan även binda fast ett litet blad eller blomma.

3. Stämpla eller skriv gästens namn på kortet.

Duka vackert med servetter

Vacker dekoration runt servetten.

Att på ett enkelt sätt dekorera runt servetten kan göra hela dukningen vacker, med några blommor och band får du snabbt resultat.

Annons

Du behöver:

Vaxblommor, lavendelblommor eller andra blommor, plättar i luften eller annat grönt beroende på säsong, sidenband, servetter, gärna i tyg som är stadigare.

Gör så här:

1. Även om etiketten säger att man inte ska placera servetten på tallriken är det ett vackert inslag på det dukade bordet. Det går självklart att placera den vid sidan av tallriken.

2. Rulla samman servetten diagonalt så att du får en rulle och vik rullen som på bilden.

3. Knyt ett sidenband runt servetten och bind in en liten blomma. Stick in skaften på besticket eller besticken i servetten. Här har vi bundit in förrättsskeden.

Annons