Lästips:HusmorstipsStädningÅterbrukHuskurer

Så enkelt blir du kvitt dålig lukt i hemmet

21 sep, 2018 
Fredrik Rubin
Kvinna torkar med trasa
Dålig lukt kan bero på fukt och mögel. Men ofta är orsaken mindre dramatisk. Här är några husmorsknep som kan fungera för dig.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Du känner säkert igen känslan av att komma hem och mötas av en lukt som är allt annat är fräsch. I vissa fall är orsaken enkel, du har kanske glömt ta ut matavfallspåsen eller rensat dåligt i kattlådan. Andra gånger handlar det om mer komplicerade orsaker som kan kräva professionell expertis.

– Vissa förordar antiluktsprejer eller ättika som suger åt sig lukten. Men det här är inte särskilt effektivt, ta istället reda på var lukten kommer ifrån. Har det med fukt att göra kan det vara aktuellt att använda sig av en avfuktare för att skapa ett torrare klimat. säger Mikael Aderskog, Anticimex husexpert, i ett pressmeddelande.

Se också: Så får du bort kalk och avlagringar i badrummet

Så får du bort kalk och avlagringar i badrummetBrand logo
Så får du bort kalk och avlagringar i badrummet

Men även om experter till viss del avvisar effekten av husmorsknep och tillfälliga lösningar, så finns det en hel del som du kan göra på egen hand. Här följer husmorsknep på vad du kan göra för att dölja eller bli av med dålig lukt.

Annons

1. Mikrovågsugnen

Citrusfrukten kan enligt gamla beprövade husmorsknep användas till allt möjligt. Luktar mikrovågsugnen dåligt, trots att du rengjort den, kan du lägga en skiva citron i en skål vatten. Sätt på mikron och låta den koka en stund. Släpp ut fukt med jämna mellanrum och torka rent efteråt.

2. Kylskåpet

Bikarbonat är en klassiker när det kommer till rengöring och för att skrubba bort fläckar. Det uppges även fungera när du vill ta bort oönskade lukter från kylskåpet. Placera i en öppen burk på en av hyllorna. Ett annat tips för att bli kvitt dålig lukt i kylskåpet är att doppa en bit bomull i vaniljpulver och placera på en hylla.

3. Bäddmadrassen

Att tvätta en bäddmadrass kan vara komplicerat och dålig lukt kan bli kvar. Placera din bäddmadrass i en plastsäck och ställ försiktigt in en skål med 24 procents ättika. Knyt säcken och låt den så över natten innan du vädrar bäddmadrassen.

4. Kiss i sängen

Det kan hända den bästa. Häll på bikarbonat och eterisk olja eller potatismjöl och dammsug upp resterna efter en timme. Riktigt illaluktande sängkläder kan du lägga i ett vattenbad med ättika. Tvätta sängkläderna efteråt oavsett vilken metod du använder.

Annons

5. Avloppet

Förutsatt att du håller rent så bör det inte lukta allt för mycket från ditt avlopp, vattenlåset är konstruerat för att hålla borta odören. Men skulle så inte vara fallet kan du hälla i ättika och bikarbonat. Låt verka i 30 minuter och skölj sedan avloppet med varmt (inte kokande) vatten.

6. Luften

Det finns flera klassiska knep om hur du får dåligt lukt att försvinna eller åtminstone döljas i ett rum. Ett knep är att ta kryddnejlika, kanel och apelsin i en kastrull med vatten och koka upp i några minuter. Ett annat knep är att ställa fram en skål med ättika. Till skillnad från kanel, apelsin och kryddnejlika så ger ättika ifrån sig en lukt som inte alla uppskattar. En annan klassiker är att baka kanelbullar, en bonus blir då att du får ännu en anledning att äta gott.

Källa: Anticimex, Expressen, Newsner

Läs också: Så enkelt får du bort äckliga mögelfläckar och dålig lukt från duschdraperiet

Så enkelt får du bort dålig lukt från duschdraperiet

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons