Trending: HusmorstipsStädknepÅterbrukHuskurer

Så får du bort fukt och lukt från garderoben – med ris

08 maj, 2018 
Minna Wallén-Widung
Ris kan hjälpa dig att bli av med lukt och fukt i garderoben.
Ris är inte bara gott att äta – livsmedlet har faktiskt också en rad andra smarta användningsområden! Så här kan du bli av med lukt och fukt i garderober med hjälp av ris!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ris har seglat upp som en riktig favorit, inte bara när det gäller vad vi sätter på tallriken, utan också i en rad andra sammanhang. Tänk på det – vi slänger ris på nygifta brudpar, vi lägger några korn i saltkaret för att hindra saltet från att klumpa ihop sig, och vi använder det när våra mobiltelefoner har tagit ett ofrivilligt bad.

Ris som avfuktare

Så varför inte också testa det här knepet? Genom att placera en skål okokt ris i garderoben, håller du odörer och fukt borta. I ett litet utrymme som en garderob, där jackor samsas med skor och andra kläder, blir det lätt fuktigt och illaluktande.

Ställ in en skål i garderoben för att bli av med fukt och dålig lukt.
Ställ in en skål i garderoben för att bli av med fukt och dålig lukt. Foto: Shutterstock/IBL

Ris fungerar i det här fallet – precis som när du torkar din blöta mobiltelefon – som en sorts avfuktare. Om du dessutom tillsätter några droppar eterisk olja i skålen, känns det snart som om du stiger in i ett spa när du öppnar garderobsdörren.

Annons

Se också: Bästa garderobshacket som får kläderna att stanna kvar på galgen

Veckans bästa tips - Gummiband på galgeBrand logo
Veckans bästa tips - Gummiband på galge

Gör så här för att avfukta garderoben:

1. Häll ungefär en till två deciliter okokt ris i en skål eller glasburk.

2. Tillsätt 15-20 droppar eterisk olja i skålen.

3. Skaka eller rör runt i skålen tills allt har blandats väl.

4. Om du har valt en glasburk, placera en tygduk som andas ovanpå och fäst med ett gummiband. Ställ burken eller skålen på ett ställe där barn och djur inte kommer åt den.

Förutom i garderoben, kan du ställa en skål i exempelvis tvättstugan, förråd eller andra ställen där fukt trivs. En sådan här risskål borde vara effektiv i någon månad, men byt gärna ut ris och oljor efterhand.

Dofter som fungerar bra är exempelvis pepparmynta och lavendel, men prova dig fram till dina favoriter. Tänk på att vitt ris har längre livslängd än brunt råris och att doften håller sig bättre i vitt ris.

Källa: Tiphero

Läs också:

Därför ska du alltid ha en ring till duschdraperiet i garderoben

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons