Artikeln innehåller reklamlänkar
Lästips:HusmorstipsStädningÅterbrukHuskurerStäda med bikarbonat

Så får du bort ludd och noppor från kläderna

22 aug, 2019 
Minna Wallén-Widung
Hög med varma stickade tröjor
Det finns väl nästan ingenting som är så irriterande som när kläderna får noppor eller är fulla av ludd. Här är fyra smarta knep som hjälper dig att bli kvitt nopporna och luddet!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Visst är det tråkigt när en ny, fin tröja plötsligt är täckt av noppor eller ludd? Ibland krävs det bara några dagars användning och en tvätt för att det där irritationsmomentet ska dyka upp.

För att undvika att ditt nyinköpta plagg börjar noppa, gäller det att fatta rätt beslut redan i butiken. Olika material har nämligen olika stor benägenhet att noppa. Naturmaterial som ull tenderar att noppa mindre, medan syntetmaterial som akryl nästan garanterat kommer att börja noppa inom kort. Det beror på att garnerna i syntetmaterial ofta är lite glatta, vilket får fibrerna i garnet att börja flytta sig och samlas i små bollar på tygytan, skriver Testfakta.

Det kan därför vara en idé att välja högkvalitativa plagg gjorda av kashmir eller merinoull om man vill undvika noppiga plagg.

Se också: Så får du tvätten vit igen

Så får du tvätten krispigt vit igenBrand logo
Så får du tvätten krispigt vit igen

Ludd kan också dyka upp i tid och otid på våra favoritplagg. Vissa plagg har en otrolig förmåga att dra till sig både damm och hårstrån som vi helst hade klarat oss utan. Ibland är det tvättmaskinen som gör kläderna luddiga eller noppriga och ett bra sätt att förebygga det är att alltid tvätta kläderna på rätt sätt. Ullkläder ska till exempel alltid tvättas på ullprogrammet, annars blir det lätt noppor.

Annons

Men det finns flera knep för att få bort såväl ludd som noppor från kläderna. Här är fyra tips som är värda att testa!

1. Borsta eller kamma bort ludd och noppor

Det kanske låter lite märkligt, men en kam eller borste kan vara lösningen på problemet. Testa att använda en liten frisörkam på ditt noppriga plagg, eller köp en klädborste för att ta bort ludd, hår och damm. Med vissa klädborstar kan du till och med avlägsna små smutsfläckar från plagget – perfekt till plagg du inte vill tvätta så ofta, som jeans.

Automatisk noppborttagare

Smidig noppborttagare som enkelt rakar bort noppor och ludd från textilier så som stickade kläder, möbler, mattor etc. På endast några minuter blir dina kläder som nya. ANNONS Läs mer och köp den här.

2. Klipp bort nopporna

Envisa noppor kan vara svåra att bort, speciellt från syntetplagg som har starkare fibrer. Lyckas du inte kamma bort dem, kan du testa att ta till saxen. Välj en liten nagelsax och försök att klippa bort de små nopporna. Men var försiktig så att du inte klipper hål på plagget!

Annons

3. Använd en rakhyvel

Ett annat husmorstips när det gäller noppor är att använda en rakhyvel och försiktigt dra längs plagget. Tänk på att sträcka ut plagget ordentligt och raka medhårs i korta svep, tipsar Baaam. Men precis som med nagelsaxen gäller det att se upp – tar du i för mycket finns det risk för att du gör hål i klädesplagget.

4. Investera i en praktisk luddborste

Med den här självrengörande luddborsten kan du snabbt få bort både ludd, hårstrån och damm från plaggen. Borsten består av tusentals små microborstar som gör att det bara behövs ett enda drag för att få luddfria kläder. Luddborsten kan användas gång på gång och är lätt att rengöra. Förutom en stor luddborste att använda hemma, finns det också en mindre modell som är perfekt att stoppa ner i handväskan eller ta med på resan.

ANNONS Här kan du köpa den smarta luddborsten.

ANNONS Här kan du köpa den smarta luddborsten

Annons