Artikeln innehåller reklamlänkar
Trending: HusmorstipsStädknepÅterbrukHuskurer

Så får du dina ljus och doftljus att brinna längre

16 apr, 2021 
Johanna Svan
Tända ljus i glasburkar.
Har du köpt fina eller väldoftande ljus i ljuskoppar som du vill njuta av så länge som möjligt? Här får du veta hur du ska göra för att få dem att brinna längre.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det senaste året har vi spenderat mer tid hemma än någonsin och det är nog ingen vild gissning att det också tänts fler ljus i hemmets stilla vrå. Ibland är det dessutom dyra, lite lyxiga ljus som man gärna vill njuta av länge. Här kommer några tips för att få dem att hålla längre!

Få ljus att brinna länge

Enligt ljusföretaget Yankee Candle är hemligheten att man alltid ska klippa ljusets veke till en dryg centimeter innan man tänder det. Detta för att en ren och trimmad veke hjälper ljuset att brinna fullt ut – och hålla längre.

Kortare veke ger visserligen en mindre låga men det gör också att värmen reduceras, vilket kan öka livslängden.

Ett annat tips är att låta ljuset brinna ordentligt och länge första gången, gärna två timmar eller mer, för att bilda ett jämnt lager av parrafin eller stearin. Om man bara har ljus tända korta stunder bildas en grop i mitten, och förutom att det ser tråkigt ut så slösar man bort det som finns på kanterna när veken brunnit ner i mitten.

Annons

Placera inte ljus över ett element eller en öppen spis, värmen kan skynda på livslängden. Undvik även dragiga platser som gör att ljuset brinner ojämnt.

Tips på fina doftljus

Voluspa doftljus champagne

Doftljus med doftnoter av sprudlande champagne med inslag av vanilj och ekfat. Brinntid ca 40 timmar. Läs mer och köp här (reklamlänk).

Doftljus med doft av havsalt och salvia. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Annons
Rituals doftljus, vitt.

Doftljus med doft av körsbärsblomma och ekologisk rismjölk. Brinntid upp till 50 timmar. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Doftljus green herbal

Doftljus av sojavax som ger naturlig och uppfriskande känsla till alla rum. Brinntid ca 35 timmar. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Annons
Rött dogtljus.

Doftljus med doft av söta vinbär med en antydan av saftig mandarin. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Se också: Så gör du egna doftljus

Så enkelt gör du egna doftljusBrand logo
Så enkelt gör du egna doftljus
Annons