Så får du dina ljus och doftljus att brinna längre

Tända ljus i glasburkar.

Foto: Shutterstock/TT

Har du köpt fina eller väldoftande ljus i ljuskoppar som du vill njuta av så länge som möjligt? Här får du veta hur du ska göra för att få dem att brinna längre.

Det senaste året har vi spenderat mer tid hemma än någonsin och det är nog ingen vild gissning att det också tänts fler ljus i hemmets stilla vrå. Ibland är det dessutom dyra, lite lyxiga ljus som man gärna vill njuta av länge. Här kommer några tips för att få dem att hålla längre!

Få ljus att brinna länge

Enligt ljusföretaget Yankee Candle är hemligheten att man alltid ska klippa ljusets veke till en dryg centimeter innan man tänder det. Detta för att en ren och trimmad veke hjälper ljuset att brinna fullt ut – och hålla längre.

Kortare veke ger visserligen en mindre låga men det gör också att värmen reduceras, vilket kan öka livslängden.

Ett annat tips är att låta ljuset brinna ordentligt och länge första gången, gärna två timmar eller mer, för att bilda ett jämnt lager av parrafin eller stearin. Om man bara har ljus tända korta stunder bildas en grop i mitten, och förutom att det ser tråkigt ut så slösar man bort det som finns på kanterna när veken brunnit ner i mitten.

Placera inte ljus över ett element eller en öppen spis, värmen kan skynda på livslängden. Undvik även dragiga platser som gör att ljuset brinner ojämnt.

Tips på fina ljus och doftljus

Ljus i rosa glaskopp.

Ljus i handgjort glas med handmålat mönster. Ljuset är tillverkat av soyavax som är en förnybar råvara. Brinntid ca 18 timmar. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Awin.com)

Voluspa doftljus champagne

Doftljus med doftnoter av sprudlande champagne med inslag av vanilj och ekfat. Brinntid ca 40 timmar. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Awin.com)

Doftljus i grön burk.

Stort doftljus av vax och paraffin i glasburk med etikett och lock. Brinntid ca 60 timmar. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Apprl)

Doftljus bomull.

Doftljus med doft av nytvättad bomull med svensk skärgårdsbris. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Adtraction)

Rituals doftljus, vitt.

Doftljus med doft av körsbärsblomma och ekologisk rismjölk. Brinntid upp till 50 timmar. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Adtraction)

Doftljus guld/vita.

Doftljus i grå ljuskopp med doft av nytvättad bomull. Brinntid ca 30 timmar. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Allas shop)

Doftljus leopard.

4-pack doftljus i presentask. Dofterna är skapade i samarbete med parfymörer från det anrika parfymhuset Robertet. Brinntid ca 20 timmar. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Apprl)

Doftljus green herbal

Doftljus av sojavax som ger naturlig och uppfriskande känsla till alla rum. Brinntid ca 35 timmar. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Adtraction)

Rött dogtljus.

Doftljus med doft av söta vinbär med en antydan av saftig mandarin. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Awin.com)

Se också: Så gör du egna doftljus

Vårens nya lampor som lyfter inredningen!