Lästips: HusmorstipsStädknepÅterbrukHuskurer

Så får du ut sista skvätten ur förpackningen

29 jan, 2019 
AvHenrik Högström
Behöver man köra yoghurtförpackningen i en mangel eller hoppa på kaviaren för att få ut det sista ur förpackningen? Det kan man givetvis men det finns lättare sätt. Här är några smarta knep.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

I dessa tidevarv av medveten återvinning spelar maten en viktig roll. Vi slänger för mycket mat och svinnet behöver bli mindre. Det här är givetvis en fråga som även berör producenterna och valet av förpackning. För om jag inte får ur all yoghurt i paketet så hamnar ju ”slatten” i soporna. Det skapar dessutom stor irritation kring frukostborden. Men tills förpackningsindustrin har löst det här problemet finns det flera knep att ta till.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Sätten att krama ur det sista ur olika förpackningar är en utmaning som triggat igång uppfinningsrikedomen i många svenska hem. Någon kanske hoppar på kaviartuben med skidpjäxor och andra kör den genom mangeln för att få ut sista skvätten. Och nu för tiden behöver man inte ens känna sig snål. Det handlar ju om att spara på jordens resurser!

Så kramar du ur det sista ur förpackningen

Metalltuben

så tömmer du tuben
En klämma som används för att försluta påsar kan fästas runt tuben för att sätta press. Foto: Henrik Högström

Tuber med till exempel kaviar har länge varit en nagel i ögat för oss som gärna vill klämma ut precis allt ur förpackningen. Numera finns det dock olika sorters tubklämmor att köpa som ska underlätta proceduren. Svagheten med påsförslutarklämman som används på bilden är ju att ytorna är platta. Runda ytor är att föredra för maximal effekt.

Annons

Ketchupflaskan

Så tömmer du ketchupflaskan
Irriterande med en skvätt kvar. Så tömmer du ketchupflaskan. Foto: Henrik Högström

Utvecklingen med ketchupflaskan har tagit många steg. Att skapa en kork som gör att man kan ställa flaskan upp och ner var till exempel ett genidrag. Men det återstår fortfarande ett svar på gåtan hur man ska få ut allt ur flaskan utan att behöva stycka den med kniv och skrapa ut innehållet med slickepott/smörkniv/pensel.

Det bästa svaret är, än så länge, att tillsätta pyttelite vatten, skaka om och ställa den upp och ner i kylen. Efter att tag har bottensatsen runnit ner och kan tryckas ut!

Annons

Yoghurtförpackningen

Få ut det sista ur Yoghurt-förpckningen
Yoghurten förpackas smidigt i tetra med kork. Men de sista skvättarna kan vara en utmaning att få ur. Foto: Henrik Högström

Precis som med ketchupflaskan gäller det att vända förpackningen upp och ner i kylen för att få ut det sista. Vik förpackningen uppifrån och ned medan du häller.

Häll i en skvätt mjölk och skaka runt för att få ut det sista.

Honungsburken

Honungsburk
Honung när den är nyslungad är mjuk men med tiden stelnar den. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Honung finns både i fast och flytande form och i olika sorters förpackningar. Men klassisk svensk honung på burk har en tendens att stelna efter hand och då är det svårt att få ut allt. Ett enkelt sätt att ”mjuka upp” honungen är att sätta den i mikrovågsugnen ett ögonblick (givetvis beroende på förpackning). Sista skvätten honung i en plastflaska kan mjukas upp med en skvätt varmt vatten.

Annons

Lådvinet

Så får du ut det sista ur bag-in-boxen
Sortera papper och plast och få en slatt till grytan. Foto: Henrik Högström

Hur du än vrider och vänder på lådan så blir det alltid en skvätt vin kvar i lådvinets plastbox. Men det är en brist som går att åtgärda.

Öppna lådan och ta ut påsen, tryck in tappen, blås upp, klipp av ett hörn och töm de sista dropparna i ett glas. Slattarna kan förvaras i en iskubslåda i väntan på att förgylla grytor, lyfta såser och allt annat som behöver in slatt vin för att förhöja smakerna.

Den delade lådan och påsen underlättar dessutom sopsorteringen.

Källa: Land, redaktionen

Läs också:

Paul Svenssons bästa tips för att minska matsvinnet

Annons