Trending: HusmorstipsStädknepÅterbrukHuskurer

Så farliga är dina hushållsprodukter – egentligen!

29 okt, 2018 
Fredrik Rubin
Person städar med rengöringsprodukter
Möjligen är du av den renare naturen som uppskattar att städa och gno där hemma. Men tänk då på vad du använder för hushållsprodukter. Vissa är direkt skadliga.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Tanken med att städa är att det ska bli rent. Fläckar ska bort och damm försvinna. Vad inte alla vet är att de hushållsprodukter som många använder, och som förvisso gör rent och snyggt på ytan, kan lämna skadliga ämnen efter sig. I praktiken smutsar du alltså ner betydligt mycket mer än vad du gör rent.

I en sammanställning som The Active Times gjort, listas en rad vanliga produkter som de flesta använt någon gång, men som i själva verket är farliga. Här följer en lista om vilka produkter det gäller.

1. Allrengöringsmedel

Har du inte koll på om det allrengöringsmedel du använder innehåller kemikalien 2-butoxientanol? Inte konstigt. För trots att den kan ge biverkningar som andningsproblem, lågt blodtryck och sänkta hemoglobin nivåer, är företagen inte skyldiga att lista denna kemikalie.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Hushållsprodukter på rad
Svårt att veta om hushållsprodukter är farliga. Bild: IBL

2. Antibakteriell tvål och handsprit

Inte så sugen på att bli förkyld eller få vinterkräksjukan? Då kanske du är en person som använder antibakteriell tvål. Vad många inte vet är att de ofta innehåller triclosan, som enligt USFDA (USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet) kan ha hormonförändrande egenskaper. Andra studier uppger också visa att ämnet kan göra bakterier resistenta mot antibiotika.

Annons

3. Tvättmedel

Ämnen som katjoniska, anjoniska och icke-anjoniska tensider finns i en del tvättmedel. Vid förtäring kan dekatjoniska orsaka illamående, kräkningar, chock och kramper. Nu hade du förmodligen inte tänkt äta det i alla fall. Men tänk på att det även kan ge irriterad hud och ögon.

4. Luftrenare

Dessa smarta maskiner innehåller ibland ftalater. Dessa kemikalier kan leda till hormonstörningar och försvåra förmågan att skaffa barn. Detta drabbar främst män.

5. Ugnsrengöringsmedel

Ett problem med ugnsrengöringsmedel är att de ofta innehåller natriumhydroxid, en kemikalie som är frätande och kan orsaka rodnad och brännskador om det kommer i kontakt med huden. Använd därför gummihandskar!

Källa: The Active Times

Läs också:

13 tvättmisstag du ska sluta med nu

Så enkelt gör du eget rengöringsmedel till ugnsluckan

Annons