Lästips:HusmorstipsStädningÅterbrukHuskurer

Så här kommer silverfisken in i ditt hem – och så slipper du krypen

10 feb, 2020 
Marcus Alm
Silverfiskar äter papper. Så här slipper du dem i ditt hem.
Foto: Shutterstock/TT
Silverfiskar är inte farliga, men många tycker att de är lite äckliga. Dessutom kan de förstöra både böcker och kläder så att få in dem hemma känns ofta som något av en mardröm. Vi lär dig hur du blir av med silverfiskarna, en gång för alla.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Så blir du av med silverfisken - 4 enkla knepBrand logo
Så blir du av med silverfisken - 4 enkla knep

Silverfiskar bland de vanligaste insekterna inomhus

I Sverige är två sorters silverfiskar bland de vanligaste insekterna vi har inomhus. De snabba småkrypen håller gärna till där det är varmt och fuktigt – därför är badrumsgolv ofta ett vanligt tillhåll. De två sorterna heter vanlig silverfisk och långsprötad silverfisk.

Det äter silverfiskarna

Silverfiskar trivs på mörka och fuktiga platser.
Foto: Shutterstock/TT

Den vanliga silverfisken lever på de avlagringar som bildas under avloppsventiler, men den långsprötade kan förstöra saker i hemmet. De älskar nämligen tapeter, böcker och dokument med gott om stärkelse i materialet.

Annons

Om du stöter på en silverfisk i något annat rum än badrummet eller köket så kan det vara ett tecken på att du har ett fuktproblem hemma.

Så får du silverfisk i hemmet

Eftersom insekterna ofta syns runt avlopp i handfat eller golvbrunnar, så tror många att de kommer in i hemmet genom vattnet i avloppsledningar – men det stämmer inte. De kan ta sig in genom att följa utsidan av rörledningar in och äta avlagringar på rör, ventiler och galler.

Bli av med silverfisk – så här gör du

Har du insekterna redan tagit sig in? Okej, det finns metoder för att få dem att inte trivas i ditt hem. Det absolut viktigaste är att hålla rent. Att städa och tvätta runt avlopp och ventiler på fuktiga platser kan göra under för att bli av med silverfisk. Genom att städa och rengöra rejält här minskar du tillgången på föda för insekterna. Du kan även försöka göra livet svårt för dem genom att täta springor och sprickor i golv och väggar. Silverfisken trivs i dessa utrymmen så om du tar bort dem har de ingen anledning att stanna kvar.

Plocka upp efter dig

Lämna inte kläder, böcker och annat papper ligga framme på golvet – det är som en buffé för silverfisken. Plocka kontinuerligt upp och håll renligheten på topp så slipper du insekternas besök.

Annons

Självklart är det en bra idé att torka både kök och badrum rejält också så att ingen fukt samlas.

Rödcederolja mot silverfisk

Enligt Expressen Leva & Bo finns det två metoder till för att undvika silverfisk: Rödcederolja och ättika.

Spraya rödcederoljan längs med dina golvlister och på väggarna i badrummet. Doften av oljan ska vara så obehaglig för silverfisken att de självmant lämnar.

Ättika kan du lägga på en tops och dra längs listerna. Ättikans doft är för stark för insekterna.

Källa: Anticimex, Expressen

Annons