Så kan du göra ditt kök mer klimatsmart – 8 smarta tips!

Kvinna packar upp matvaror i ett kök.

Foto: Shutterstock/TT

Det finns enkla sätt att spara både energi, pengar och miljö i köket. Vi har samlat våra bästa tips på hur du snabbt kan bli mer klimatsmart med små medel!

En tredjedel av en persons klimatavtryck kommer från maten. Och sedan handlar det bland annat om plastförbrukning, energiförbrukning, vattenförbrukning...

Men det finns en hel del du själv kan göra för att minska din påverkan på planeten.

Så blir du klimatsmart i köket – 8 tips!

1. Välj stekpanna av gjutjärn i stället för teflon. Gjutjärn håller länge och behöver bara lite kärlek i form av rengöring med borste och salt och sedan insmörjning med matolja.

Se också: 11 klimatsmarta nyårslöften - som faktiskt går att hålla

2:20

Efter reklamen: 11 Klimatsmarta nyårslöften – som faktiskt går att hålla

(2:20)

Köp en diskborste från oss!

Retro-inspirerad diskborste i bambu. Borsten är tillräckligt robust för att avlägsna fast smuts, men tillräckligt skonsam för att borsta smuts från grönsaker eller rengöra köksredskap med non-stick ytor.

Läs mer och köp borsten här (reklamlänk från Allas shop)

2. I kokboken No waste, just taste lär kocken Karin Sundgren oss att ta vara på överblivna råvaror och laga god mat – med mindre svinn. Hennes motto är att det går att vara både miljöhjälte och mästerkock. Här kan du läsa mer och köpa boken. (reklamlänk från Adtraction)

3. Plastbanta. Se över vad som kan bytas ut. Byt till träredskap och återanvänd glasburkar till förvaring istället för att köpa plastburkar exempelvis.

Köp en eco-diskborste från oss!

Diskborsten Eco-Coconut i kokosfiber är tuff mot smutsig disk men skonsam mot miljön.

Läs mer och köp diskborsten här (reklamlänk från Allas shop)

4. Snålspolande kranar. Genom att byta till en snålspolande kran kan du minska din vattenkonsumtion med upp till 50 procent.

5. Håll koll på kastrullen. Visste du att energiförbrukningen ökar med 20 procent om kastrullen inte har samma mått som plattan på spisen? Ett annat sätt att minska energiåtgången är att alltid ha locket på när du lagar mat.

Nystädatkänsla: Så håller du diskbänken ren och fräsch - 5 enkla knep

6. Välj rätt vatten. Drick kranvatten hemma och på jobbet så gör du en insats för miljön. Vatten på flaska kräver tillverkning och transporter som innebär utsläpp och avfall. Att producera och leverera en liter förpackat vatten kräver minst 300 gånger mer energi än att ta en liter vatten från kranen. Bonus: Kranvatten är billigt, 250 gånger billigare än vatten köpt vatten på flaska.

7. Ladda ner appar som minskar matsvinnet till din telefon.

8. Välj återvunna textiler. Våra handdukar är gjorda av 99% återvunnen textil och passar i både kök och i badrum.

Läs mer och köp handdukarna här (reklamlänk från Allas shop)

Vill du ha fler smarta tips? Följ allas.se på Facebook!