Artikeln innehåller reklamlänkar

Så kan du göra ditt kök mer klimatsmart – 8 smarta tips!

Kvinna packar upp matvaror i ett kök.

Foto: Shutterstock/TT

Det finns enkla sätt att spara både energi, pengar och miljö i köket. Vi har samlat våra bästa tips på hur du snabbt kan bli mer klimatsmart med små medel!

En tredjedel av en persons klimatavtryck kommer från maten. Och sedan handlar det bland annat om plastförbrukning, energiförbrukning, vattenförbrukning...

Men det finns en hel del du själv kan göra för att minska din påverkan på planeten.

Så blir du klimatsmart i köket – 8 tips!

1. Välj stekpanna av gjutjärn i stället för teflon. Gjutjärn håller länge och behöver bara lite kärlek i form av rengöring med borste och salt och sedan insmörjning med matolja.

Gjutjärnspanna

Den här stekpannan från Skeppshult har sned kant och självventilerande stålhandtag. Denna gjutjärnspanna kan du med rätt skötsel ha hela livet och den fungerar på alla värmekällor, från öppen eld till induktionshäll. I en väl infettad gjutjärnspanna behövs det dessutom inte mycket fett.

Läs mer och köp stekpannan här. (länk till Cervera)

Se också: 11 klimatsmarta nyårslöften - som faktiskt går att hålla

11 Klimatsmarta nyårslöften – som faktiskt går att hålla
2:20

Efter reklamen: 11 Klimatsmarta nyårslöften – som faktiskt går att hålla

(2:20)

Slå på ljud

2. I kokboken No waste, just taste lär kocken Karin Sundgren oss att ta vara på överblivna råvaror och laga god mat – med mindre svinn. Hennes motto är att det går att vara både miljöhjälte och mästerkock. Här kan du läsa mer och köpa boken. (länk till Bokus)

3. Plastbanta. Se över vad som kan bytas ut. Byt till träredskap och återanvänd glasburkar till förvaring istället för att köpa plastburkar exempelvis.

Diskborste i trä

En nedbrytbar diskborste som ersätter plastdiskborsten. Ligger behagligt i handen och har stadig borst i tagel.

Läs mer och köp diskborsten här.

4. Snålspolande kranar. Genom att byta till en snålspolande kran kan du minska din vattenkonsumtion med upp till 50 procent.

Vattensparande munstycke

Uppgradera din kran med ett svenskutvecklat, vattensparande munstycke som gör att du kan spara upp till 98% vatten och ta till vara på varenda vattendroppe.

Läs mer och beställ munstycket här. (länk till Smarta saker)

5. Håll koll på kastrullen. Visste du att energiförbrukningen ökar med 20 procent om kastrullen inte har samma mått som plattan på spisen? Ett annat sätt att minska energiåtgången är att alltid ha locket på när du lagar mat.

Nystädatkänsla: Så håller du diskbänken ren och fräsch - 5 enkla knep

6. Välj rätt vatten. Drick kranvatten hemma och på jobbet så gör du en insats för miljön. Vatten på flaska kräver tillverkning och transporter som innebär utsläpp och avfall. Att producera och leverera en liter förpackat vatten kräver minst 300 gånger mer energi än att ta en liter vatten från kranen. Bonus: Kranvatten är billigt, 250 gånger billigare än vatten köpt vatten på flaska.

7. Ladda ner appar som minskar matsvinnet till din telefon.

8. Välj återvunna textiler för att göra så lite inverkan på klimatet som möjligt.

Återvunnen kökshandduk

Den är fina randiga kökshandduken från Kosta Linneväfveri är gjord av 70% återvunnen bomull och 30% polyester.

Läs mer och köp handduken här. (länk till butik)

Vill du ha fler smarta tips? Följ allas.se på Facebook!