Så ofta behöver du byta ut dina reflexer

Reflex formad som snöflinga

Du kan bära samma reflexer i flera år om du bara tar hand om dem på rätt sätt. Här lär vi dig allt du behöver veta om de reflekterande prylarna som kan rädda ditt liv i vintermörkret.

Nästan hälften, 40 procent, av alla trafikolyckor där gående kommer till skada sker i mörker. Att bära reflexer under den mörka årstiden borde alltså vara en självklarhet för oss alla! Den lilla plastbiten kan, om det vill sig illa, rädda ditt liv eftersom du minskar risken för att trafikanter inte ser dig och du råkar ut för en olycka.

I motsats till vad många tror är det faktiskt ännu viktigare att bära reflexer när man rör sig i stadsmiljö, skyltar och gatlyktor till trots sker faktiskt de allra flesta olyckor i tätbebyggda områden.

Hur fungerar reflexer?

Det finns en rad olika sorters reflexer på marknaden i dag. Modellerna kan vara så väl mjuka som hårda och vara inbyggda i kläder och andra textilier.

Reflexer är optiska produkter som återreflekterar det ljus som riktas mot dem. En del reflexer har så kallade prismor, eller mikroprismor, som reflekterar ljus i tre sidor i en liten kub. Om reflexen fungerar som den ska kan en bil upptäcka dig redan på 125 meters avstånd när strålkastarljuset möter reflexen.

Det bästa är att bära reflexen så att den är i rörelse när du går. Ha den alltså hängande i ett snöre och gärna lågt placerad på kroppen så att bilarna ser dig även när de kör med halvljuset på.

Tänk på att hantera reflexerna varsamt och till exempel inte ha dem i samma ficka som nycklar eller mynt eftersom du då riskerar att repa reflexen vilket gör att den kan tappa sin funktion.

Många glömmer reflexerna

Att det slarvas med att bära reflexer tror Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF) beror på rent slarv och glömska. Många förvarar reflexerna i hallen och glömmer att ta med sig dem när de rusar ut genom dörren på morgonen. På senare år har det blivit mycket populärt att bära mössor och vantar som har inbyggda reflexer i garnet. Dessa plagg har en större yta än vad standardreflexerna i plast ofta har, och är dessutom betydligt enklare att komma ihåg att ta med sig!

I Aller media shop finns dessa fina och härligt varma vantar med reflexgarn instickat i det grå mönstret.

Så testar du om reflexen fortfarande fungerar

Som tumregel behöver reflexer bytas ut ungefär vart tredje år, men det finns också ett enkelt sätt att ta reda på om den fortfarande är funktionsduglig. Börja med att hänga upp den bredvid en helt ny reflex i ett mörkt rum och lys därefter på båda med en ficklampa från drygt fyra meters håll. Om du ser stor skillnad mellan den gamla och den nya reflexen är det dags att kassera den äldre modellen.

Om du känner dig osäker på om du syns ordentligt, dina reflexer till trots, kan du alltid komplettera vinterklädseln med en smart lampa (reklamlänk från Aller media shop) som du fäster runt handleden eller foten.

Källa: Trafiksäkerhetsföreningen NTF

Foto: TT/Shutterstock

Fler inspirerande knep hos allas.se: