Lästips:HusmorstipsStädningÅterbrukHuskurer

Så organiserar du frysen - och sparar pengar

17 okt, 2018 
Henrik Högström
Vissa matprodukter tål längre tid i frysen än vad man kan tro. Riv ner, packa smart och märk upp så sparar du både utrymme och pengar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Oidentifierade grytor i gamla glassförpackningar, enstaka brödskalkar och några ensamma lingon. Så kan innehållet i en vanlig frys se ut. Och för den som inte vill köra ”lunch-roulette” och satsa på att den där grytan faktiskt håller så kan det vara på sin plats med en inventering och organisering av innehållet. Uppdraget kan kännas tråkigt men det finns flera plus-faktorer.

Du slipper slänga mat (bra för miljön, bra för plånboken)och riskerar inte att äta dålig mat (bra för hälsan)

Packa om det som ska frysas in och märk upp så blir det lättare att orientera sig i frysen. Bild. IBL

Förpacka och märk upp det som ska frysas

1. Packa om

Ett problem med att knöla in halvtomma påsar frysmat och kartonger är att de riskerar att hamna huller om buller. Att packa om i egna lådor eller egna (genomskinliga) påsar gör att maten tar mindre plats i frysfacket.

Annons

Köttfärs, som ofta är billigare att köpa i storförpackning, är till exempel perfekt att dela in i flera platta paket och stapla. På så sätt har du lagom mycket färs att tina när du behöver.

2. Vakuum

Med vakuumförpackning slipper du risk för frostskador på maten eller att kött och fisk torkar. Det sparar dessutom plats i frysen. Passar såväl kött som grönsaker.

Se också: Sju matvaror du aldrig ska ha i kylskåpet

Videon kunde inte hittas

3. Zip-påsar

Praktiskt för grönsaker. Zip-påsar är lätta att öppna lätt att försluta. Du kan också lätt se vad påsen innehåller.

4. Frys i kub

Blev det en slatt rödvin över, örter som du kan hacka ner? Frys in i islåda och använd när du behöver lyfta grytan till exempel.

Fryst basilika i olja
Fryst basilika i olja

5. Riv ost

Överbliven ost förvaras lättast i riven form. Om man fryser in den hel kan den bli smulig. Tag fram när det vankas pizza och gratäng till exempel. Riven hårdost kan hålla sex månader i frysen

Annons

5. Märk upp

Använd märkpenna så att du vet vad förpackningen innehåller och viktiga datum. Som när du fryste in varan och eventuellt bäst före datum.

Riven hårdost kan hålla sex månader i frysen
Riven hårdost är utmärkt att frysa in och behändigt till pizzabak och gratäng. Bild: IBL

Hur länge håller maten i frysen?

Det korta svaret är ”längre än vad du tror” om det fryses in på rätt sätt. Grönsaker mår till exempel bäst av att förvällas innan infrysning för att näringsämnen och smak ska bevaras. Vätskerika grönsaker som tomat, gurka och sallad lämpar sig dock inte för frysning. Frukt och bär kan dock hålla 12 månader eller längre i frysen.

Tumregeln är att fet mat blir sämre snabbare än magrare varianter eftersom fettet härsknar. Magert kött, som vilt och kyckling, kan däremot hålla 12 månader i frysen, enligt Livsmedelsverket.

Köttfärs och charkvaror: 2-3 månader

Fläskkött: 4 månader

Fetare kött (som till exempel högrev och lamm): 6 månader

Magert kött (som kycklingfiléer och vilt): 12 månader

Fet fisk (som lax): 2-3 månader

Mager fisk (som torsk): 12 månader

Mejeriprodukter: Såväl mjölk som smör kan frysas in i tre månader. Även ovispad grädde håller i månader. Filmjölk, Yoghurt, Crème fraiche, gräddfil går dock inte att frysa.

Källa: Hem & Hyra, Livsmedelsverket, Råd & Rön

Foto: TT/Shutterstock

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons