Lästips:HusmorstipsStädningÅterbrukHuskurer

Så rengör du mässing med saker du redan har hemma

13 nov, 2017 
Malin Perlheden
Rengör mässing med saker du redan har hemma.
Att rengöra mässing behöver varken vara svårt eller förknippat med onödigt dyra rengöringsprodukter. Här är fyra enkla sätt att få ett helt perfekt resultat av ytbehandlingen!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att inreda med mässing är både snyggt och klassiskt och det är inte för inte som den gula metallen förr kallades för ”fattigmansguld”. Snygga detaljer i mässing som krukor, ljusstakar och tavelramar skiner upp vilket rum som helst.

Mässing är dessutom riktigt enkelt att kombinera med i princip vilken färg som helst! Det som är lite tråkigt är bara att den kan bli lite glåmig efter ett tag och att rengöra den med vanligt rengöringsmedel inte är att rekommendera.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Men misströsta inte om dina mässingsfavoriter har börjat se lite trötta ut. Allt du behöver för att få den att se ut som ny igen finns redan i ditt kök. Så här enkelt är det!

Rengöring av mässing – så gör du

En grundregel för att rengöra mässing är att använda mjuka och torra trasor. Materialet är förvisso tåligt, men också repkänsligt. Undvik därför också alla former av rengöringsmedel med slipeffekt och testa något av de här miljövänliga och skonsamma alternativen istället.

1. Helt vanligt vatten

Det här är helt perfekt för till exempel mässingsljusstakar som har fått fula beläggningar och stearinfläckar. Du koker helt enkelt upp vatten i en kastrull och tar den till sidan. Doppa därefter ljusstakarna i vattnet och torka rent med en mjuk och torr trasa.

Annons

2. Ketchup

Klicka ut en droppe ketchup på en mjuk trasa och gnugga på mässingsytan. Du kommer bli förvånad över hur snabbt resultatet syns! När du är nöjd avlägsnar du rester och eftertorkar med en torr trasa.

Se också! Så rengör du dina smycken:

Videon kunde inte hittas

3. Citron och salt

Dela en citron i två delar och tryck ut juicen på en mjuk svamp. Strö därefter på lite salt. Gnugga mässingsytan försiktigt och skölj därefter av ditt mässingsföremål innan du torkar med en torr trasa.

4. Vinägerbaserad pasta

Lös upp en halv tesked salt i cirka 1 dl vinäger. Fyll därefter på med helt vanligt vetemjöl tills vätskan går över i en konsistens som är ungefär lika tjock som tandkräm. Gnugga mässingsföremålet med blandningen och låt verka i ungefär tio minuter innan du sköljer av och torkar med en mjuk och torr trasa.

Annons