Så rengör du vattenkokaren – blir som ny igen

Till vänster, en vattekokare i rostfritt stål, till höger, kvinna dricker te.

Foto: TT/Shutterstock

Vattenkokaren kan bli en riktig bakteriehärd. Men lugn! Den är väldigt lätt att rengöra bara man vet hur.

Vi är många som använder vattenkokaren på daglig basis i köket. Den sparar oss tid men också pengar i form av lägre energianvändning. I alla fall om du har än äldre spis.

Men det som används mycket får också spår av användning. Det är ofta i botten av vattenkokaren som man ser tecknen. Smuts, fett och kalkavlagringar.

Dessa otrevligheter ger en bismak till ditt te, snabbkaffe eller vad du nu behöver vattnet till. Känner du en konstig smak är det verkligen dags att skrida till verket.

Se också: Så rengör du en vidbränd kastrull

Så rengör du en vidbränd kastrull
2:03

Efter reklamen: Så rengör du en vidbränd kastrull

(2:03)

Slå på ljud

Här är våra två tips för att få vattenkokaren som ny igen.

Ättika – kökets bästa vän

Denna härliga produkt är en riktig dröm att ha i köket. Och användningsområdet är bra mycket större än bara till inläggningar. Ättika eliminerar ofräscha lukter, löser upp fett och får de mest envisa kalkavlagringarna att försvinna.

Storstäda snabbt och effektivt – 10 ovärderliga tips och husmorsknep

Gör så här för att rengöra din vattenkokare med ättika.

1. Häll i en del ättika och toppa upp med fyra delar vatten. Har du en stor vattenkokare så brukar två deciliter ättika och åtta deciliter vatten vara lagom.

2. Sätt igång kokaren och låt den arbeta tills den slår ifrån.

3. Låt stå i en kvart.

4. Fyll vattenkokaren enbart med vatten och koka upp på nytt. Upprepa en handfull gånger med nytt vatten.

5. Om kalken inte försvinner kan du börja om igen.

6. Är vattenkokaren fortfarande ofräsch så kan du upprepa proceduren ännu en gång. Tänk på att lukten kan sitta i ett tag, men den försvinner efterhand.

Citronsyra-metoden

Citronsyra luktar inte så skarpt som ättika. Det är en klar fördel vilket gör att vissa föredrar citronsyra vid rengöring av vattenkokaren.

1. Fyll vattenkokaren och lägg i två matskedar citronsyra.

2. Kör igång och låt kokaren jobba tills den slår ifrån.

3. Häll i nytt vatten och två nya matskedar och kör igen. Upprepa tills kalken är borta.

4. Koka upp enbart vatten och skölj ur en sista gång.

Källa: Städguide.se

Se också: Så ska du egentligen använda durkslaget

Så ska du egentligen använda durkslaget
1:02

Efter reklamen: Så ska du egentligen använda durkslaget

(1:02)

Slå på ljud