Så ska du öppna godispåsen egentligen – knepet gör att det håller sig färskare längre

Foto: Tove Björnlundh
Visste du att man kan återförsluta en öppnad plastgodispåse?
På sociala medier snurrar ett knep som visar både det smarta sättet att öppna en Haribo-påse och hur man kan stänga den.
Allas reporter Tove Björnlundh sprang direkt till butiken för att kunna testa!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto

3 geniala mathacks du måste testa

Brand logo
3 geniala mathacks du måste testa

Jag är en riktig godisråtta. Salt, sött och surt – allt slinker ner. Men, som tur är, så har jag faktiskt lite självbevarelsedrift. Jag kan spara godis! Och det är så klart enkelt om man handlat lösgodis och har en papperspåse man kan rulla ihop. Eller om man är hemma och som jag, en snask-connoisseur, har en dedikerad tjusig godisporslinsburk med lock av kork. Men på språng eller på resa så vill man inte ha en öppen godispåse skvalpandes runt i väskan. Jo tack, jag har skakat socker och salt ur handväskan fler gånger än jag vill erkänna.

Så plötsligt såg jag det. Som en hägring dök en frälsare upp på sociala medier. En och sen fler. Tiktok-kreatörer och genier som visar hur man faktiskt ska öppna en godispåse och hur man kan stänga den igen. Vi kan kalla det Haribo-hacket, för ”Haribo closing bag trick” har inte samma swung i namnet.

Jag har själv försökt kopiera testet och därför bara följt läromästarna som alltid använder just Haribos godispåsar. Det kan handla om att de dominerar på en stor del av den europeiska godismarknaden så att man bara testat just deras påsar – eller så är deras påsar konstruerade annorlunda så det bara funkar på just dem.

På Tiktok har över 40 miljoner sett tyska Anna Antonje prova tricket med Haribopåsen. Jag är en av dem. Fylld av inspiration och sötsug sprang jag till butiken och kom tillbaka med två påsar av mina favoriter: salta nappar och sura nappar. Jag följde instruktionen till punkt och pricka men kom bara till första steget.

Steg för steg: Så öppnar och stänger du Haribopåsen

1. Dra försiktigt i flärpen där påsen hängt.

2. När den öppnats dela den i två och dra ner så att påsen öppnas mitt itu.

3. Ät så mycket godis du vill.

4. Rulla ihop påsen och trä plastremsan genom upphängningshålet.

5. Försök att fästa den, så går det att stänga påsen igen.

Fungerar inte på alla påsar

Det här funkade ju inte alls! Så fort jag försökte dra ner ”flärpen” från hålet där påsen varit upphängd så gick påsen bara sönder och flärpen slets av som en skev plastremsa. Så tittade jag på klippet igen och inser att jag tagit småpåsarna – inte de större som man ofta ser ute i Europa. Tillbaka till butiken!

godispåse
Ett smartare sätt att öppna påsen!Foto: Tove Björnlundh

Och nu: Nu gick det! Försiktigt drog jag ner flärpen, delade den så jag fick tag i baksidans plastdel och drog försiktigt neråt. Påsen öppnades som en ask, med baksidan delad i två. Bara det gjorde det enklare att få ut godiset i stället för de hörn man annars sliter av.

En stängd godispåse och godis
Stängd!Foto: Tove Björnlundh

Men att försluta påsen var svårare än vad det ser ut som på internet. Genom att rulla ihop påsen och trä den långa plastremsan genom upphängningshålet så kan man stänga påsen igen. Men den fastnade inte riktigt. Jag fick lirka en del och tillslut så lyckades jag fästa den. En vecka senare är påsen fortfarande smidigt ihopsnurrad i skafferiet.

Det här är absolut ett smart trick – men det är inte så lätt som det ser ut. Spana in mitt försök i videon högst upp i texten!