Så snuskig är din tandborste

En kvinna tittar på sin tandborste efter att ha insett vilken bakteriehärd den kan vara.

Foto: TT

I din tandborste kan det finnas miljontals mikroorganismer – om du förvarar den på fel sätt... Det här ska du undvika!

Har du tandborsten stående i ett glas i badrummet? Då är sannolikheten stor att det inte bara är tandkräm som du får i munnen när du borstar tänderna. Även ett antal otrevliga mikroorganismer kan hamna där. I alla fall om tandborsten förvaras oskyddad i närheten av toalettstolen.

Se också: Så håller du tänderna friska längre

Så håller du tänderna friska längre
0:53

Efter reklamen: Så håller du tänderna friska längre

(0:53)

Slå på ljud

Varje tandborste rymmer miljontals mikroorganismer

En tandborste innehåller nämligen inte bara streptococcus mutans, den bakterie som orsakar mest karies i hela världen, och som kan överleva på tandborstens strån i upp till 44 timmar. Tandborsten är också hem åt runt 10 miljoner andra mikroorganiosmer – inklusive stafylokocker, svampar och magsjukebakterien E-koli, visar en brittisk studie.

En studie från förra året visar att runt 60 procent av alla de undersökta tandborstarna var förorenade av just bakterier som vanligtvis finns i bajs.

Så långt ifrån toastolen bör tandborsten förvaras

När du spolar på toaletten kommer mikroorganismer att hamna i luften där de kan färdas cirka två meter bort. Ju närmare toalettstolen du och din tandborste är när du spolar, desto fler bakterier och virus kan virvla upp på er.

Men även en tandborste som står placerad mindre än två meter bort från toalettstolen kan alltså bli förorenad – om du inte spolar med locket nere, vill säga.

Delar du toalett med andra familjemedlemmar finns dock risken att de glömmer att spola med locket nere.

Bäst är alltså att förvara borsten på behörigt avstånd, det vill säga mer än två meter bort.

Tandborsten bör stå upprätt så att den får rinna av och torka efter att du har använt den.

7 oväntade platser i hemmet som är riktigt snuskiga

Så håller du tandborsten fräsch

Att stänga in den i ett fodral ökar däremot risken för svamp- och bakterietillväxt eftersom borsten torkar långsammare då.

Ett annat tips för att hålla sin tandborste fräschare är att röra runt borsten i alkoholhaltig munskölj i minst 30 sekunder. Man kan också ställa den i ett glas med vinäger över natten en gång i veckan. Båda knepen dödar åtminstone en del av bakterierna.

Foto: TT