Lästips:HusmorstipsStädningÅterbrukHuskurer

Så tar du hand om linnekläderna – 6 enkla tips

11 jul, 2023 
Susanne Lolling
Linne skjorta
Sommar, sol och både kläder och textilier av lin hör till! Men hur sköter du egentligen bäst om ditt linne? Här är 6 bästa tipsen!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Historiskt har linne funnits med länge i svensk kultur, och långt före någon visste vad bomull vad för något använde vi lin till det mesta – från underkläder till lakan och handdukar. Så här sköter du om ditt linne!

Så tar du hand om dina linnekläderBrand logo
Så tar du hand om dina linnekläder

1. Lufta

De flesta plagg är inte så smutsiga att de behöver tvättas efter varje användning, och linne är särskilt tacksamt att fräscha upp genom att lufta. Häng ut plagget eller textilen på balkongen eller i trädgården ett par timmar, eller passa på att ånga det lätt i badrummet när du duschar för dagen.

2. Behandla direkt

Precis som med andra naturmaterial så tar du med fördel bort fläckar direkt när de uppstår. Proteinrika fläckar sköljs bäst bort med kallt vatten, eftersom proteinerna stelnar om de värms upp och på så sätt kan missfärga linnet. För envisa fläckar kan du sedan tvätta linnet i 60 grader.

Annons

3. Blötlägg

Det kan tyckas vara lite överkurs, men om du blötlägger linnet före tvätt så minimerar du risken för så kallade brytveck, de där förargliga skrynklorna som linne ofta får och som är så tröttsamma att stryka bort. Blötläggning låter fibrerna i linnet svälla, och det blir därmed inte lika känsligt för att tumla runt i tvättmaskinen.

4. Anpassa tvätten

Linneplagg ska tåla varma tvättar i både 60 och 90 grader, men beroende på hur ditt plagg eller hemtextil ser ut, så kan ett skonsammare program på lägre temperatur vara att föredra. Särskilt de första tvättarna är bra om de görs i kallare vatten, och därefter är den rekommenderade tvättemperaturen generellt 40 grader. Finns det fina sömmar eller detaljer på linnet kan det även vara bra att lägga det i en tvättpåse.

Använd ett neutralt eller milt tvättmedel, och var noga med att inte lasta för mycket i maskinen. För att vara på den säkra sidan är det alltid rekommenderat att följa de tvättråd som står på linnet.

Annons

5. Centrifugera inte

Om du vill göra allt du kan för att undvika brytveck, så gör du bäst i att helt avstå att centrifugera linnet. Det gäller särskilt för kulört linne, eftersom brytvecken oftast blir vita och syns tydligast på det. Vrid därför heller inte linnet när det är blött, utan skaka ut och häng på tork.

6. Stryk fuktigt

Linne blir lätt skrynkligt, så även de som aldrig brukar stryka något annat brukar ändå ta sig tiden att stryka sitt linne. Det gör du medan linnet är fuktigt, med strykjärnet på hög värme. Är plagget väldigt skrynkligt? Fukta det med en blomspruta med vatten, rulla in i en handduk och lägg i en påse över natten. Stryk sedan på hög värme.

Annons