Så tvättar du kuddar

Kvinna fluffar kuddar.

Foto: TT/night Shutterstock

Lakan, påslakan och örngott åker regelbundet i tvättmaskinen, men de flesta av oss glömmer bort att tvätta huvudkudden. Här är enkla sätt att hålla den fräsch och fin.

Den genomsnittlige personen sover en tredjedel av sitt liv och alltså ligger vårt huvud lika länge på huvudkudden på natten. Örngottet skyddar bara delvis mot smuts och mikroorganismer som fullkomligt älskar den varma miljön som skapas inuti de mjuka och mysiga textilierna. En två år gammal kudde kan bestå av så mycket som 10 procent döda kvalster.

Under en studie vid universitetet i Manchester, England, undersökte forskarna hur mycket som egentligen samlades inuti en helt vanlig huvudkudde. Forskarna tittade på kuddar som använts mellan 1,5 och 20 år och hittade upp till 16 olika sorters svamp i kuddarna! Dessutom samlas kvalster och allergiframkallande ämnen i textilierna så det finns all anledning att hålla dem rena och fräscha.

Hur ofta ska man tvätta huvudkudden?

En bra utgångspunkt för att hålla huvudkudden fräsch och fin är att både använda ett kuddskydd och ett örngott, på så sätt skyddar du kuddens innandöme från ofräscha angrepp utifrån. Örngottet bör tvättas en gång i veckan och kuddskyddet åtminstone varannan. Ett tips är också att torktumla huvudkudden då och då, även när du inte har tvättat den, för att hålla den fluffig och fin.

Som utgångspunkt bör du tvätta huvudkuddarna åtminstone en gång i halvåret, men gärna var tredje månad. Kolla alltid tvättråden, men använd ett skonsamt och varmt program och lägg till extra sköljning. Torka huvudkuddarna i torktumlare på låg värme och med två tennisbollar med i trumman.

Vilket tvättmedel ska man använda till kuddar?

Använd ett milt tvättmedel när du tvättar kuddar och låt bli sköljmedlet. Du som vill hålla tvätten så naturlig som möjligt kan med fördel blanda ihop din egen rengöring, här får du tre tips på blandningar som fungerar bra för att få igång dem.

Tvätta kuddar med citronsaft

Citronsaft är ett naturligt sätt för att desinficera och bleka textilier.

Du behöver

Saft från 6 st citroner

2,5 l vatten

Koka upp vattnet och häll därefter i citronsaften. Sänk ner kuddarna i blandningen och låt dem ligga i blöt i cirka 2 timmar innan du tvättar dem med ett vanligt, milt, tvättmedel.

Tvätta kuddar med bikarbonat och vit vinäger

Även denna blandning kan bleka kuddarnas tyg och göra dem mjukare. Vinägern bidrar även till att göra tyget mjukare.

Du behöver

1 dl bikarbonat

1 dl vit vinäger

Placera huvudkuddarna i tvättmaskinen och häll på bikarbonat och vit vinäger. Tvätta därefter som vanligt.

Källa: Stegförhälsa.se
Foto: TT/Shutterstock

Fler inspirerande knep hos allas.se: