Trending: HusmorstipsStädknepÅterbrukHuskurer

Så vårstädar du som ett proffs i fem enkla steg!

27 apr, 2018 
Helena Sjögren
I takt med att våren nalkas, börjar det vara dags att också välkomna den ljusare årstiden hemma. En tydlig strategi och bra städgrejer gör att städningen går som en dans. Här är fem smarta tips!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Våren innebär ljusare morgnar och ljusare kvällar, men dagsljuset gör också att smutsiga fönster och damm blir synliga igen. Att vårstäda kan vara både trist och tråkigt, men med den här checklistan lovar vi att du i alla fall kan vara effektiv.

5 steg för smart och effektiv vårstädning:

1. Börja i rätt ordning

Det låta självklart, men detta kan faktiskt spara dig både energi och tid. Gör upp en plan, skriv en lista och bocka sedan av punkt för punkt. Börja med att ta ut mattor som ska vädras. Städa sedan uppifrån och ner. Spreja rengöringsmedel i badrummet och låt verka medan du gör något annat. Spreja även ugnen med ugnsrengöring och låt det verka en stund.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Kvinna torkar av dörr.
Glöm inte bort att torka av dörrar och lister. Foto: Shutterstock/IBL

2. Passa på att rensa

I samma veva som du går igenom och städar hemmet kan det vara en god idé att rensa bort som du inte behöver för tillfället. Stoppa undan vinterkläder och vinterskor. Behöver vinterjackan kemtvättas? Se till att få det gjort innan du hänger undan den.

Annons

Passa också på att göra dig av med saker du inte använder. Sälj eller ge bort dem. Gör dig själv en tjänst och släng saker som är trasiga i stället för att stuva undan dem för tionde gången.

Släng gamla handdukar, lakan och kuddar. Gör dig också av med kablar, sladdar, gamla telefoner från tidigt 2000-tal och andra elektroniska produkter som du inte behöver.

3. Ha bra städgrejer

Det kan verka som en självklarhet, men med rätt städgrejer blir det mycket enklare att städa. Se till att dammsugarpåsen inte är full och rensa ur röret innan du börjar. En galge med en trasa fungerar utmärkt när du behöver komma åt bakom elementen. Har du en mopp du alltid stör dig på? Släng och köp en som gör jobbet enklare.

Överdosera inte rengöringsmedel. Mer innebär inte automatiskt renare, risken är i stället att det blir flammigt.

Kvinna putsar glasdörr.
Foto: Shutterstock/IBL

4. Använd alla husmorsknep i boken

Bara för att ett rengöringsmedel innehåller mycket kemikalier, betyder inte det att det är det bästa. Ta i stället en titt i skafferiet, där det finns en mängd ingredienser som fungerar utmärkt när du ska vårstäda. Bakpulver och vatten kan rengöra avlopp men fungerar också bra för ugnsrengöring.

Annons

Med hjälp av bikarbonat kan du få bort dålig lukt från mattor och möbler. Ättika och citron är också bra rengöringsmedel. Ättika och vatten är utmärkt på fönster. Glöm inte heller att vanlig såpa och diskmedel är utmärkta rengöringsmedel.

5. Försök ha lite kul

Även om städning inte är det roligaste du vet finns det ingen anledning att göra det tråkigare än vad det är. Är ni flera i familjen kan ni dela upp hemmet och hjälpas åt för att städningen ska gå snabbare. Kanske kan du lyssna på bra musik eller en intressant podd medan du skrubbar duschen eller putsar fönster.

Att muta sig själv lite kan också vara en bra idé. Kanske kan du bjuda dig själv på hämtmat eller en god middag på restaurang när städningen är färdig, om inte känslan av ett nystädat hem är tillräcklig.

Bonus: Nu kan du vänta till hösten

Gör du en riktigt ordentlig vårstädningen av hemmet kan du vänta till hösten med nästa stora städning. Den är många, många, många månader bort!

Källa: Heimstaden, Elle Decoration, VLT

Läs också:

Så får du bort kalk och fula avlagringar i badrummet

Annons