Lästips:HusmorstipsStädningÅterbrukHuskurer

Se upp med läckande julgransfot

20 dec, 2018 
Henrik Högström
Julgran och vatten på golvet.
Granen står grön och grann i stugan. Men det finns anledning att kolla så att julgransfoten håller tätt för parkettens skull. ”Det låter som en liten sak, men det är ändå förvånansvärt mycket skador”, säger Jenny Rudslätt, hem- och villaexpert på försäkringsbolaget If.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Stjärnorna i fönstret och julgranen på bästa plats. Gärna i vardagsrummet. Och här får granen stå och lysa frid över helgen.

Men visa av erfarenhet höjer nu försäkringsbolaget If ett varnande finger för det kan bli obehagliga överraskningar under granen om man inte är uppmärksam.

En av de vanligaste frågorna som If får varje år kring jul är nämligen om hemförsäkringen gäller för fuktskador på golv som orsakats av läckande julgransfötter.

– Det låter som en liten sak men ger ändå förvånansvärt mycket skador. Och det är samma visa varje år, säger Jenny Rudslätt, hem- och villaexpert på försäkringsbolaget If.

Se också: Bästa knepen för julgranen

Så sköter du om din julgran på bästa sättBrand logo
Så sköter du om din julgran på bästa sätt

Hemförsäkringen täcker inte rostig fot

Problemet är också att skadan kan förbli oupptäckt under lång tid. Kanske ligger det en matta under foten där fukten inte riktigt syns. I värsta fall upptäcker man ju inte att det har läckt förrän man dansat ut julen och granen ska ut ur huset.

Försäkringsbolaget kan dock inte alltid erbjuda ersättning om golvet är skadat. Hemförsäkringen gäller bara om julgransfoten plötsligt och oväntat spruckit. Har man hällt i för mycket vatten eller har en rostangripen julgransfot så får ägaren vara beredd att betala ur egen ficka.

Annons

– Det är förstås jobbigt att råka ut för, särskilt om det sker mitt under julledigheten då man bara vill umgås med nära och kära. Därför är det bra att vara lite observant, så att det inte behöver ske, säger Jenny Rudslätt.

Så här kan du skydda golvet

Det finns några enkla saker du kan göra själv för att inte olyckan är framme. Här är några.

1. Provhäll i vatten och granska julgransfoten redan när du plockar fram den och kolla tätheten.

2. Ha plastskydd under julgransmattan. Det går fint med bubbelplast eller skåpsinlägg av typen som t ex Ikea säljer.

3. Ha en större julgransfot som rymmer gott om vatten.

4. Håll koll så att du inte häller i för mycket vatten

5. Titta till golvet under julgransmattan då och då. Stick in en hand och känn om det är fuktigt. Speciellt under första tiden efter att du fyllt på vatten

Källa: If

Text: Henrik Högström

Annons